Lotta Olsson tipsar om nio bra ljudböcker - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Lotta Olsson tipsar om nio bra ljudböcker

Tove Jansson, Majgull Axelsson och Leila Slimani.
Tove Jansson, Majgull Axelsson och Leila Slimani. Foto: Anders Wiklund/TT, Paul Hansen, Mehdi Chebil

Det finns fler och roligare ljudböcker än man tror. Tove Jansson och Hans Alfredson blir snart favoriter. Och en pigg science fictionhistoria.

Ljudböcker är en hel värld, upptäcker jag när jag äntligen kommer mig för med att prova. Det har aldrig varit en form för mig tidigare, pappersböcker passar mig utmärkt och även e-böcker brukar gå finfint.

Men upplästa böcker? Jag som inte ens läser rad för rad, jag hoppar som en glad gräshoppa mellan raderna och stannar ibland till och funderar en stund. Eller somnar. Ljudböcker travar ju på även om jag slutar lyssna. Det går ju inte.

En dag provar jag ändå, misstänksamt. Jaha, tekniken var ju lätthanterlig i mobilen. Det är annorlunda, men snabbt blir jag biten. Det är praktiskt att åka tunnelbana med ljudbok i mobilen i stället för att släpa runt på tunga pappersböcker, och inte blir man störd av omvärldsljud som när man läser. Det är alldeles utmärkt när man lagar mat eller stryker eller promenerar. Fast inte när det bullrar för då försvinner ett par meningar.

En dag blir boken så spännande att jag inte kan sluta lyssna när jag kommer hem. Och sen blir den ännu mer spännande! Då slår jag över till e-boksläge (det kan man göra) och läser i stället, för det går fortare. Man kan också snabba upp hastigheten på ljudboken, men det gör jag inte om jag kan undvika det. De flesta uppläsare låter sura och stressade om man höjer tempot, jag skulle nog hellre sänka hastigheten ytterligare. Jag behöver eftertänksamma röster i öronen, inte fler stressade.

Ljudböcker visar sig finnas på fler ställen än jag tror, inte bara på de kända ljudbokstjänsterna. Biblioteket erbjuder ljudböcker i en innehållsrik app som heter Biblio och som förstås är gratis, vilket är ett utmärkt sätt att testa om man gillar formen. På finlandssvensk teve, yle.fi, hittar jag till min förtjusning Tove Jansson som högläser sina muminböcker, och gottar mig förnöjt åt min upptäckt, bara för att upptäcka att de också finns på alla ljudbokstjänster. Det finns också en rad klassiker och böcker på engelska. Det finns specialskrivna följetonger och kortare texter. Det finns, kort sagt, nästan allt.

Jag föredrar fortfarande text om jag får välja, men det finns tillfällen när man bara inte kan läsa. Då är ljudböckerna en räddning.

NIO BRA LJUDBÖCKER

Andy Weir

”Ensam på Mars”

Uppläsare: Björn Bengtsson

Övers. John-Henri Holmberg, Bookmark förlag

Alla böcker går nog att läsa in som ljudböcker, och jag misstänker att åtskilliga Nobelpristagare passar utmärkt. Men somliga böcker är extra lämpliga: Actionberättelsen ”Ensam på Mars” går helt enkelt inte att sluta lyssna på.

Det är en synnerligen amerikansk science fictionbok där NASA har börjat med bemannade rymdexpeditioner till mars. Fast just den här expeditionen har lämnat kvar en medlem. Det kan ju låta lite deppigt att bli övergiven av sina kollegor i ett kritiskt läge, men de trodde faktiskt att han var död.

Alltså vaknar Mark Watney, ensam på Mars, med väldigt små möjligheter att överleva. Marsexpeditionerna kör inte direkt regelbundna turer, så räddningen kan komma tidigast om ett år. Då har maten tagit slut sedan länge.

Vad gör då en tapper amerikansk astronaut? Ger upp och samlar ihop medicinerna till en överdos?

Självklart inte. Man kämpar till sista andetaget, det är the American way allt sedan nybyggartiden. I Mark Watneys fall betyder det att skaffa vatten (inte helt lätt) och mat (nästan omöjligt). Men allt går med goda idéer och okuvligt gott humör. 

Nu låter jag ironisk, och det är jag förstås. Fast inte bara! Det är något oemotståndligt uppmuntrande med det: man är dödsdömd, men drar några skämt och kavlar upp ärmarna ändå. Varför inte? Vad skulle bli bättre av att man gav upp?

”Ensam på Mars” är en nutida ”Robinson Crusoe” om hur individen kan klara sig igenom de mest absurda svårigheter. Det är också en ovanligt lämplig ljudbok eftersom Mark Watney gång på gång råkar ut för alla upptänkliga faror: luften, vattnet, maten, explosiva gaser, allt möjligt som gör att man måste lyssna lite till. 

Björn Bengtsson läser med exakt rätt tonfall och en underskruvad ironi som ger en extra dimension.

----------

Hans Alfredson

”Varför är det så ont om Q?”

Uppläsare: Hans Alfredson, Skrivstugan

Mycket roligare som ljudbok än som pappersbok, för Hasse Alfredson läser alla personer med olika röster och dialekter, i berättelsen om hur Q-hunden och Boven går runt med en lettrosug som suger upp bokstäver. En pojke, Pim, och uppfinnaren Påhittiga Johansson ger sig ut för att försöka stoppa dem. Som radioteater (fast bättre).

----------

Tove Jansson

”Trollkarlens hatt”

Uppläsare: Tove Jansson, Sony Music Entertainment

Muminböckerna finns även inlästa av Mark Levengood som läser mycket vackert. Men Tove Jansson är snäppet vassare med sin lite sköra röst och alldeles egna dialekt (mamman var svenska och pappan finlandssvensk). ”Trollkarlens hatt” är en lång räcka roliga och lagom farliga äventyr.

----------

Majgull Axelsson

”Ditt liv och mitt”

Uppläsare: Katarina Ewerlöf, Brombergs förlag

Det blir ett hål i familjer där man lämnar bort barn. Vart tog han vägen, lillebrodern som kallades Tok-Lars och värre? Det är inte så länge sedan Sverige satte människor på ”sinnessjukhus” och utsatte en del av dem för experiment. En nästan outhärdlig historia, som Katarina Ewerlöf läser med återhållen vrede.

----------

Leila Slïmani

”Vaggvisa”

Uppläsare: Odile Nunes, Övers. Maria Björkman, Adelphi Audio

Redan i första meningen avslöjas mördaren, ungefär som i Ruth Rendells ”Stenarna skola ropa”. Leila Slïmani berättar barnflickan Louises historia i små, noga utmätta portioner, om tillhörighet och utanförskap, om klasskillnader och aningslöst handlande.

----------

J K Rowling

”Harry Potter and the prisoner of Azkaban”

Uppläsare: Stephen Fry, Bloomsbury Childrens Books

Harry Potterböckerna är bäst på engelska, och Stephen Fry härmar röster så bra att jag först tror att en del skådespelare från filmerna medverkar. Det här är min favorit i serien: Sirius Black har flytt från Azkaban, och professor Sybil Trelawney förutspår Harrys död.

----------

Andreas Ek

”Törst”

Uppläsare: Ludvig Josephson, Eken förlag

Andra delen i en spännande dystopi som började med ”Raseri” (2016), där ett virus drabbar Sverige. De smittade blir rasande, drar fram i flockar och dödar alla de hittar. En tempofylld berättelse om att överleva när samhället bryter samman: var kan man barrikadera sig, vilken mat finns kvar?

----------

Solja Krapu-Kallio

”Westins bageri & kafé 3”

Uppläsare: Maria Salah, Storytel

Följetong som gått i tre säsonger, om Sigrid som blir tvungen att flytta hem till Stornäs utanför Umeå när brorsan, som drivit familjebageriet, råkar ut för en trafikolycka. Solja Krapu-Kallio lyckas hålla drivet uppe i berättelsen om ett gammalt bageri i en modern värld, och om att behålla gamla traditioner men ändå vara öppen för nyheter.

----------

Sara Paborn

”Änkorna på Österlen”

Uppläsare: Marie Richardson, Bonnier Bookery

En nyutkommen följetong i fem delar där Filippa och hennes man åker till gamla mamma på Österlen. Husets vasstak måste läggas om, och Filippa lyckas hitta en förening som förser just änkor med hantverkare. Men det är något skumt med föreningen. Fin ton om vad som är viktigt i livet.

• Läs fler tips av Lotta Olsson:

Nio bra pocketböcker 

Nio nya deckare 

Nio böcker om relationer