Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Lotta Olssons boktips: Andlöst spännande debut av Anna Tell

Kriminalkommissarie Anna Tell kan sitt ämne ovanligt bra. Men framför allt kan hon berätta en bra historia.

Anna Tell

”Fyra dagar i Kabul”

Wahlström & Widstrand

Debutanten Anna Tell har bakgrundskunskapen för att kunna skriva deckare, bättre än de flesta. Hon är själv kriminalkommissarie sedan många år och har arbetat inom Försvarsmakten. Kanske är ”Fyra dagar i Kabul” så bra för att den är trovärdig?

Till en viss del är det nog så. Anna Tell är tryggt kunnig när hon berättar om hur svenska insatser i Afghanistan sköts, om polisundersökningar i Stockholm och om internationellt polisarbete. Visst känns det att hon vet vad hon pratar om. Men hon hade förmodligen kunnat skriva om små gröna män som tomtade runt på en främmande planet om hon ville, och jag hade läst med andan i halsen ändå.

En bra bok är en bra bok är en bra bok, helt enkelt, och Anna Tell har förmågan att berätta så att man bara måste få veta hur det går. Tempot är högt redan från början, men hon gör inte nybörjarmisstaget att stapla våldsamheter på varandra. I stället växlar hon skickligt mellan lugnare och mer hetsiga partier, serverar ledtrådar och mystifikationer men utan att göra det för tillkrånglat.

Intrigen är i stället förhållandevis enkel, eller åtminstone rak. Två svenska diplomater kidnappas i Afghanistan, varpå den svenska regeringen blir oväntat orolig och vill kunna lägga sig i mer än de brukar. Förhandlaren Amanda Lund skickas i väg till Kabul, samtidigt som en man hittas död i Stockholm av en slö polis som gör en halvdan undersökning och sen struntar i alltsammans.

Så länge han kan, vill säga.

Det handlar om dosering, som i riktigt bra matlagning. Anna Tell lyckas med avvägningen: det är lagom mycket miljöbeskrivning, elegant inlagda detaljer om huvudpersonernas privatliv och inga onödiga överdrifter.

Det ska bli en hel serie om Amanda Lund, och håller uppföljarna samma höga nivå är de verkligen något att se fram emot.

8 x nya deckare.

Foto:

Mikko Porvali

”En blå död”

Övers. Ann-Christine Relander

Lind & co

Historisk deckare om Finland efter inbördeskriget, där två poliser i Viborg sätts att rensa upp bland spritsmugglarna. Nyutexaminerade Jussi Kähönen blir chockad av hur lagarna åsidosätts även av poliserna, men det är också en tid av uppfinningsrikedom och utveckling, där till exempel gatubarnen bidrar i polisarbetet ungefär som hos Sherlock Holmes. Trots att Mikko Porvali berättar för mycket och gestaltar för lite är det en fascinerande tidsbild.

Foto:

Elly Griffiths

”Dolt i mörker”

Övers. Carla Wiberg

Forum

Harry Nelson utreder mord och försvinnanden bland hemlösa, samtidigt som hans nya chef envist försöker modernisera polisarbetet och personalen. Rättsarkeologen Ruth Galloway undersöker skelettfynd i en tunnel under staden, men är de verkligen medeltida? Aningen rörig intrig med lite för lättköpt upplösning, men som vanligt lyckas Elly Griffiths berätta med såväl stor respekt som befriande respektlöshet om vanliga, tilltufsade människor med röriga liv.

Paula Hawkins

”I djupt vatten”

Övers. Hanna Svensson och Jimmy Hofsö

Massolit

En kvinna tar livet av sig i en by, dränker sig i Häxdammen som hon håller på att skriva en bok om. Dammen ligger i en by där ovanligt många kvinnor tar livet av sig, eller är det byn som gör sig av med besvärliga kvinnor? Många spännande referenser till Ofelia och andra kvinnor som dränkts i såväl fiktion som verklighet, och Paula Hawkins (som skrev ”Kvinnan på tåget”) skriver bra. Men tyvärr lyckas hon inte hålla ihop intrigen till slutet.

Foto:

Ingar Johnsrud

”Kalypso”

Övers. Per Olaisen

Albert Bonniers förlag

Andra boken (den första var ”Det hemliga brödraskapet från Wien”) om poliserna Fredrik Beier och Kafa Iqbal inleds med att de utreder var sitt dödsfall i Oslo, och snabbt måste börja arbeta tillsammans eftersom morden hör ihop. Det är en lysande fortsättning, stilistiskt långt över genomsnittet och med en skickligt konstruerad, komplex intrig. Enda problemet är just att det blir så komplext: man får kämpa för att hålla ordning på alla trådar och bipersoner som dyker upp.

Foto:

Deon Meyer

”Ikaros”

Övers. Mia Gahne

Weylers

Nämen! Nyktre alkoholisten Bennie Griessel, som allt har gått så bra för, börjar plötsligt dricka igen. Hur ska det då gå med utredningen av mordet på en man som var vd för en framgångsrik otrohetssajt? Kollegan Vaughn Cupido kämpar med såväl utredningen som med Bennie Griessels drickande, som både måste stoppas och döljas för cheferna. Skickligt berättat, men lite väl mycket pedagogisk historia om hur Sydafrika blev ett framgångsrikt vinland.

Foto:

Elizabeth Haynes

”Inte ensam”

Lind & co

Sarah Carpenter bor kvar med hundarna i det charmiga men ensliga huset på landet i norra Yorkshire, trots att barnen har flyttat hemifrån och maken avlidit. Snart är det ändå inte så ensamt, för hon lånar ut gäststugan till en gammal bekant. Men så försvinner plötsligt Sarahs bästa väninna spårlöst, och själv får Sarah ovälkomna besök. Någon tar sig in i hennes hus. Spännande och stämningsfullt, till slut hoppar man högt så fort en skugga drar förbi fönstret. Fast slutet var lite för förutsägbart

Foto:

Ann Cleeves

”Mörk jord”

Övers. Jan Järnebrand

Albert Bonniers förlag

En kvinna hittas död efter ett jordskred på Shetlandsöarna, men det var knappast jordskredet som dödade henne. Vem var hon? Ingen tycks veta. Jimmy Perez tillkallar Willow Reeves från fastlandet, och tillsammans letar de sig allt längre in bland både stillsamma grannar och Shetlands makthavare. Ann Cleeves sjunde bok om poliserna på Shetland, där alla känner varandra på gott och ont. Man vet mycket om varandra, men ibland inte det viktigaste.

Foto:

Amy Gentry

”Andras döttrar”

Övers. Ing-Britt Björklund

Albert Bonniers förlag

Julie var tretton när hon blev kidnappad. Åtta år senare ringer hon på dörren hemma igen, men är det verkligen hon som förändrats så mycket? Gradvis avslöjas vad som hänt, och Amy Gentry berättar så att man hjälplöst snärjs in i alla trassliga, stundtals obehagliga familjerelationer. Mycket mor-dotter-problematik. Den här sortens psykologisk spänning har det kommit betydligt mer av de senaste åren, där känslorna är betydligt viktigare än vem ogärningsmannen är.