Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Blotta storleken kan vara ett hot mot de mindre förlagen

Så får Sverige ett nytt förlag, troligen ett som kommer att konkurrera med de tre stora: Albert Bonniers, Norstedts och Natur & Kultur. Danska tidningen Politiken har redan ett förlag, som alltså nu också ska etableras i Sverige och heta Polaris.

Man kan dra ett par slutsatser direkt: Med Jonas Axelsson som chef får nykomlingen en stark förläggare, som har rykte om sig att både kunna läsa böckerna och sälja dem. En nödvändig kombination för alla kommersiella förlag, men därmed inte sagt att det är en vanlig kombination. Samtidigt lyfter man i ett pressmeddelande fram Axelssons betydelse för just kommersiell litteratur på den tiden han arbetade på Bonniers – det kan vara en fingervisning om vad man vill satsa på.

Man kan också konstatera att de små svenska förlagen kommer att få det ännu svårare. Polaris blir ytterligare en konkurrent som med sin blotta storlek kan skugga vilket mer idealistiskt drivet litet förlag som helst.

Den som har följt de senaste årens rapportering om den pressade bokmarknaden kan ju verkligen undra varför danskarna prompt vill hit. Men saken är den att kurvorna faktiskt pekar något uppåt – det finns hopp om den svenska förlagsframtiden. Nu vill Politiken/Polaris till en lägre kostnad få tillgång till två marknader samtidigt. Dessutom får man betydligt starkare muskler när det gäller att förhandla om rättigheter till internationella succéer.

I Danmark har förlaget slagsida mot så kallad genrelitteratur (till exempel deckare) och säljande titlar. Om det konceptet översätts direkt till svenska, eller om Polaris får en utgivning med starkare kvalitetsprägel återstår att se. Det saknas knappast deckare och bästsäljare i Sverige. Riktigt intressanta blir Polaris först om de faktiskt bidrar till att utveckla den svenska litteraturen på riktigt. Hur det blir vet vi när de första Polarisromanerna kommer hösten 2017.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.