Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dnbok/malin-ullgren-det-ar-en-jurys-ansvar-att-forsta-hur-olika-forfattarskap-spelar-tillsammans-pa-en-nomineringslista/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Det är Augustjuryns ansvar att förstå hur olika författarskap spelar tillsammans

Auguststatyetten.
Auguststatyetten. Foto: Henrik Montgomery/TT

När den skönlitterära Augustjuryn avfärdar kritiken som riktas mot den som "fräck mot författarna", försöker de komma undan sitt ansvar, skriver DN:s litteraturredaktör Malin Ullgren.

”Åh nej, kritisera musik, som är så vackert?!” Så reagerade en dam när en av våra musikkritiker berättade vad hon arbetade med. Citatet är talande – för många människor är kritik av de olika konstarterna något i grunden taskigt – det är ju så härligt med böcker, stråkkvartetter, teater…

När jag kommenterade Augustprisets skönlitterära nomineringar var det med en kritik av den samlade listan, som jag tyckte devalverade prisets värde. Flera, bland annat bokförlag, har reagerat ilsket på min kritik, säkerligen stärkta i sin övertygelse av att listan mottogs med snällt lojala hummanden i andra tidningars kommentarer.

Men att göra en reflexartad uppställning för det som kan passera för ”lite ovanligt” är verkligen inte att vara en sann läsare.

Ordföranden för den skönlitterära juryn, Anna Gillinger, säger argt till TT att ”det är fräckt mot de författare som är nominerade, att deras böcker skulle devalvera priset” (25/10). Det är ett bekvämt försvar att gömma sig bakom författarna, när det nu är juryn som ska bära ansvaret för att inte ha gjort en tillräckligt god bedömning. Det är en jurys ansvar att förstå hur olika författarskap spelar tillsammans på en nomineringslista.

Det finns ett par fina verk bland de nominerade – men det är inte det saken gäller.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.