Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Många byter boken mot serier på Netflix

Foto: Ylva Sundgren

Bokläsandet bland tyskar har minskat med 18 procent mellan åren 2013 och 2017. Det visar en ny studie som också pekar på att många ägnar allt mer tid med att se på teveserier istället.

Den tid som tidigare användes för att läsa en bok har fått konkurrens av vårt liv på nätet. En ny studie publicerad av de tyska bokhandlarnas och förlagens branschorganisation på torsdagen visar att antalet personer som köper en bok i Tyskland har minskat med hela 18 procent mellan åren 2013 och 2017, skriver nyhetsbyrån AFP.

Studien, som heter ”Bokköpare, vart tar ni vägen?”, visar också att det finns ett svar på den frågan – bokköparna har tagit sig till Netflix och andra strömningssajter för att titta på teveserier.

– Det finns ett växande socialt tryck att alltid vara beredd att reagera och att vara uppkopplad så att du ska hänga med, säger Alexander Skipis, chef för de tyska bokhandlarnas organisation Boersenverein, i en kommentar som följde med studien.

Studien, där 25.000 personer deltog, visar också att endast 44 procent av den tyska befolkningen över tio år köpte en bok förra året.

– Böcker har försvunnit från den dagliga diskussionen, sa Skipis när studien presenterades i Frankfurt på torsdagen.

Men trots dystra siffror finns det hopp. De som köper böcker köper många böcker. En bokköpande kund köpte i genomsnitt 12 böcker under 2017 vilket är en ökning från 11 år 2013.

Utvecklingen är densamma när det gäller e-böcker, skriver AFP. Trots att antalet sålda e-böcker minskat med 8 procent från 2016 till 2017 ökar antalet titlar per person bland dem som fortsätter köpa dem.