Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

”Min jihad” dras tillbaka – ”Boken är ett intellektuellt missfall”

Författaren Hanna Gadban.
Författaren Hanna Gadban. Foto: Fri tanke förlag

Förlaget Fri tanke drar tillfälligt tillbaka Hanna Gadbans kontroversiella bok ”Min jihad”. Anledningen är att boken felaktigt pekat ut en person som dömd brottsling. Nu riktas nya anklagelser mot boken.

Boken ”Min jihad” har väckte starka reaktioner när den gavs ut i somras. I boken beskriver Gadban hur muslimsk extremism breder ut sig i Sverige medan en överseende vänster ser på och slätar över problemen. Flera kritiker och ledarskribenter har hyllat ”Min jihad” som en ärlig och modig bok som tar upp de nedtystade problemen med religiöst förtryck i svenska förorter. Andra har anklagat Gadban för islamofobi och antisemitism.

Nu har kontroverserna lett till att förlaget Fri tanke, som ger ut ”Min jihad”, tvingats till att tillfälligt dra tillbaka boken. En person som i boken felaktigt utpekas som dömd för momsbedrägeri hotade med stämma förlaget för förtal. Parterna förlikades sedan förlaget gått med på att betala ut ett skadestånd och dra tillbaka böckerna där den felaktiga uppgiften förekommer. Boken kommer att ges ut på nytt med uppgifterna rättade.

Men det är inte den enda förtalsanklagelsen som riktas som boken. De politiska aktivisterna Ida Dzanovic och Thabo Muso, som jobbar med den antirasistiska nätplattformen motargument.se, menar att boken felaktigt pekar ut människor som islamister. Thabo Muso räknar på sin blogg upp ett antal faktafel som han menar att boken innehåller och namnger flera personer som han anser är oskyldiga till Gadbans anklagelser om extremism.

Ida Dzanovic och Thabo Muso hjälpte personen som felaktigt utpekades som ekonomisk brottslig att få rättslig hjälp, och nu försöker de nå ut till andra som känner sig förtalade av boken. Ida Dzanovic berättar att hon redan har kontakt flera personer. Målet är att boken dras in helt. 

– Hennes bok är inget annat än en jakt på muslimer. En del av dem hon pekat ut som islamister är grova extremister, men hon har klumpat samman dem med en massa oskyldiga människor som inte alls har sådana sympatier. Gadban är en högerpopulist som helt saknar kunskaper i ämnet, boken är ett intellektuellt missfall, säger hon.

Hos förlaget Fri tanke menar man dock att man gjort tillräckligt som rättat felet med personen som felaktigt påstods ha blivit dömd för ekonomisk brottslighet. De planerar att om några veckor ge ut en reviderad upplaga av ”Min jihad” där faktafelet korrigerats.

– Det fanns en konkret felaktig uppgift. Vi har gjort upp med parten som den felaktiga uppgiften gällde och ger ut en ny version där det är rättat, säger Christer Sturmark, förlagschef på Fri tanke.

Men påverkar inte det påkomna felet bokens trovärdighet?

– Nej, bokens tes påverkas inte av den felaktiga sakuppgiften, det finns inget resonemang som bygger på felet. Däremot är det naturligtvis helt oacceptabelt att det här sakfelet funnits med, säger Christer Sturmark.

Enligt Christer Sturmark har det inte uppdagats några andra faktafel. Att fler personer upplever sig vara förtalade av boken är inget han känner till. Istället menar han att det kan bero på att folk inte gillar bokens tes.

– Det är många människor som inte gillar det Hanna har påvisat, säger han.

Ida Dzanovic anser att det inte räcker med att rätta enskilda fel. Boken är så fylld med falska anklagelser och påhitt att den inte går att rädda menar hon.

– Gadban är vansinnig, hon saknar helt kontakt med verkligheten, säger hon.