Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Nobelpriset i litteratur 2016 till Bob Dylan

02:02. Dylan skriver en örats poesi. Det säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius om årets litteraturpristagare Bob Dylan.

Årets Nobelpristagare i litteratur går till en rocksångare – 75-årige sångaren och låtskrivaren Bob Dylan. Den skrällen meddelade Svenska Akademien på torsdagen.

Sara Danius blev den första ständiga sekreteraren som tog Svenska Akademien in i popåldern. 

Prick klockan 13 öppnade Sara Danius den berömda dörren i Börssalen och hälsade välkommen. Efter en utdragen konstpaus lät hon den popkulturella bomben brisera i Börssalen: ”Nobelpriset i litteratur går till Bob Dylan som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”. 

Beskedet möttes med lika stora delar glädje och förvåning i Börssalen. Mest uppsluppna av alla var Kristina Lugn och en annan grupp av ledamöter som betraktade presscirkusen. Sara Danius menar att beslutet togs enhälligt i Svenska Akademien. 

Foto: Paul HansenSara Danius. Foto: Paul Hansen

– Bob Dylan är en stor poet i den stora engelskspråkiga traditionen från Milton och Blake och framåt, säger Sara Danius och fortsätter:

– Han förkroppsligar traditionen, inte bara den stora skriftliga utan också den låga och muntliga traditionen gör honom särskilt spännande, Hans repertoar sträcker sig hela vägen till Bibeln, vidare till Verlaine och Rimbaud, till folksångerna i Appalacherna till Deltablues, säger Sara Danius till och gör en elegant referens till årets Nobelpris i medicin: 

– Bob Dylan är som en självätande cell som äter upp sitt eget skräp och nybildar någonting. Han återuppfinner sig själv genom att återvinna den stora traditionen, säger Sara Danius. 

Läs också: Så reagerar omvärlden på Bob Dylans Nobelpris i litteratur

Bob Dylan som fick Polarpriset 2000 får återvända den 10 december till Nobeldagen för att återigen ta emot ett prestigepris ur den svenska kungens hand.

Han står för litterär ämnesomsättning på allra högsta nivån

 

 

– Det är en örats poesi, man ska inte läsa den tyst för sig själv. Är det ett Nobelpris – ja tänka på Homeros för 2500 år sedan de skrev också örats poesi som framfördes ofta till instrument. På samma sätt är det med Bob Dylan. Han står för litterär ämnesomsättning på allra högsta nivån, säger Sara Danius.   

Hennes personliga favoritskiva med Bob Dylan är ”Blonde on blonde” från 1966. 

– Där finns det många klassiker. När jag var yngre hörde jag mest rock'n'roll på Dylans skivor, nu hör jag också de enskilda instrumenten, hans påverkan från blues och det som blir fackmusik. Han är enormt skicklig på att förena detta på ett bra sätt, säger hon. 

Läs också: Björn Wiman: Valet av Nobelpristagare berömvärt, roligt och överraskande

Foto: Paul Hansen

Vad tycker du att han har tillfört litteraturen? 

– Äldre dygder som få sysslar med idag i den höga traditionen, han är extremt bra på att rimma och skriva refränger och extremt bra på bildtänkande.

– Han jobbar ofta i en surrealistisk tradition. Som Comte de Lautréamont sa en gång: ”Det sköna är mötet mellan en symaskin och ett paraply på ett operationsbord”, och där har vi Bob Dylan, ler Sara Danius.  

Vilket kodnamn gav ni till den gamla barden? 

– Oj, det minns jag inte, de är slumpmässigt utvalda det kan bli Pelle, Ahmed eller vad som helst…


Foto i text: Paul Hansen

Fakta. Tidigare Nobelpristagare

Nobelpriset har delats ut sedan 1901. Totalt har 108 pris delats ut och 14 av pristagarna har varit kvinnor.

Här är de senaste 15 pristagarna:

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

2010 Mario Vargas Llosa, Peru

2009 Herta Müller, Tyskland

2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

2007 Doris Lessing, Storbritannien

2006 Orhan Pamuk, Turkiet

2005 Harold Pinter, Storbritannien

2004 Elfriede Jelinek, Österrike

2003 JM Coetzee, Sydafrika

2002 Imre Kertész, Ungern

2001 Sir VS Naipaul, Storbritannien

Källa: Svenska Akademien

Fakta. Så utses priset

För att komma i fråga för Nobelpriset i litteratur måste man vara föreslagen av en behörig person. De som har rätt att nominera kandidater är: ledamöter av Svenska Akademien och andra liknande akademier, professorer i litterära och språkliga ämnen vid universitet och högskolor, tidigare litterära Nobelpristagare samt ordförande i författarorganisationer som är representativa för sitt lands skönlitteratur.

Till sin hjälp i Nobelarbetet har Svenska Akademien en Nobelkommitté som består av 4–5 akademiledamöter valda tre år i taget. Kommitténs uppgift är att förbereda prisdiskussionerna i Akademien.

Nobelkommittén brukar varje år skicka ut brev till 600–700 adressater med inbjudan att nominera kandidater, Varje år brukar det också komma in cirka 350 förslag.

Den preliminära kandidatlistan med cirka 20 namn presenteras av kommittén för Akademien i april.

Källa: Svenska Akademien

Fakta. Prissumman

Pristagaren får ta emot litteraturpriset i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Prissumman är åtta miljoner kronor.

Källa: Svenska Akademien