Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Nu vill hela världen läsa den svenska barnboken

Foto: Elin Carlholt

En fyra år gammal barnbok toppar plötsligt Amazons bästsäljarlistor i både Storbritannien och USA. Bakom boken ligger svenske Carl-Johan Forssén Ehrlin, som gett ut boken på eget förlag.

Det är ungefär tio år sedan Carl-Johan Forssén Ehrlin fick idén till barnboken ”Kaninen som så gärna ville somna”. Det var under en bilresa.

– Helt från det blå kom idén. Jag har gett ut lite kurslitteratur och böcker om personlig utveckling tidigare, men aldrig tänkt på en barnbok, så jag blev själv ganska chockad. Jag började skriva ned idéerna på en gammal servett, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Det tog åratal att färdigställa boken, men 2011 var den klar och Forssén Ehrlin gav ut den på egen hand, utan något stort förlag i ryggen. Och nu – drygt fyra år senare – är den plötsligt en internationell succé. Boken toppar Amazons försäljningslista i både Storbritannien och USA, före omsusade romaner som Harper Lees ”Go set a watchman”. Helt utan någon stor marknadsföringsbudget.

– Jag har jobbat mycket med sociala medier, sedan har ryktet spridit sig från mun till mun. Boken verkar ha hjälpt många familjer, det är coolt, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Varför har den blivit stor i Storbritannien och USA just nu?

– Jag körde lite marknadsföring i England, och det lossnade där. Plötsligt gick den upp på bästsäljarlistan. Nationella tidningar har börjat skriva om den, det ringer reportrar från utlandet – nu på förmiddagen var det ett tv-team från amerikanska NBC News här i huset i Huskvarna och gjorde ett reportage! Allt gick på några dagar. Det är fascinerande, vi lever i en helt ny tid där saker sprids snabbt på sociala medier. Det är helt otroligt.

Boken är en godnattsaga, konstruerad för att få barn att somna. Och det verkar fungera – kundrecensionerna på Amazon är lyriska, och vittnar om svårsövda ungar som slocknat efter bara ett par sidor. Carl-Johan Forssén Ehrlin har en bakgrund som beteendevetare och har läst lingvistik, men är ingen expert på barnpsykologi.

– Men jag har funderat över hur vi tänker och kommunicerar, och har väl lyckats sätta in det i en kontext där det gör väldigt mycket nytta för hur man får barn att slappna av. Det ligger väldigt mycket eftertanke bakom boken, säger han.

Och de senaste dagarna har stora förlag från hela världen hört av sig.

– Jag har blivit bombarderad: förlag, agenter, översättare. Jag har inte hunnit sätta mig ned och fundera över det än. Det är lite kaosartat.

Har du blivit rik på boken?

– Haha, nej, än så länge har jag inte sett några siffror, så jag vet inte. Men jag hoppas kunna fokusera på att skriva en uppföljare nu. Många föräldrar har hört av sig med förslag på vad de vill ha hjälp med, så kanske försöker jag använda samma tekniker för att skriva om potträning.

Fakta."Kaninen som så gärna ville somna"

Carl-Johan Forssén Ehrlin gav ut boken på egna förlaget Ehrlin förlag 2011. Sedan dess har han låtit översätta boken till sju språk.

Senaste veckan har boken klättrat på nätbokhandeln Amazons topplistor i USA och Storbritannien, och under måndagen toppade den båda försäljningslistorna.