Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 08:40 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dnbok/okanda-noveller-av-nobelpristagaren-naguib-mahfouz-hittade/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Okända noveller av Nobelpristagaren Naguib Mahfouz hittade

Naguib Mahfouz
Naguib Mahfouz Foto: Gamma / IBL Bildbyrå

En samling hittills outgivna noveller av den egyptiske Nobelpristagaren Naguib Mahfouz har hittats bland författarens efterlämnade papper.

De femtio novellerna upptäcktes av en egyptisk journalist som i arbetet med en bok om författarens manuskript fått tillgång till en låda papper som tillhört Mahfouz.

Flera av novellerna publicerades i egyptiska tidskrifter medan Mahfouz var i livet, men 18 av dem är tidigare helt opublicerade, enligt The Guardian (9/11). Enligt brittiska förlaget Saqi Books utspelar sig novellerna i Kairo, och är en ”ovärderlig upptäckt”, ”fulla av fabellika scener och återkommande gestalter”.

Redan den 11 december, på Naguib Mahfouz födelsedag, ges samlingen av de nu funna novellerna ut i Egypten. En engelsk utgåva beräknas till hösten 2019.

Naguib Mahfouz tilldelades Nobelpriset i litteratur 1988. Han avled 2006, 94 år gammal.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.