Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Pablo Neruda avled inte i cancer

Pablo Neruda pratar med reportrar efter att ha tilldelats Nobelpriset 1971.
Pablo Neruda pratar med reportrar efter att ha tilldelats Nobelpriset 1971. Other: Laurent Rebours/AP

Den chilenske nobelpristagaren Pablo Neruda avled inte av cancer eller undernäring, som tidigare varit de officiella dödsorsakerna, enligt en grupp internationella experter.

De har ännu inte lyckats fastställa vad poeten och tidigare ledaren för kommunistpartiet avled av, utan kommer att fortsätta undersökningen för att försöka bringa klarhet i om poeten blev mördad.

Neruda dog 69 år gammal 1973, strax efter militärkuppen som störtade Chiles demokratiskt valde president Salvador Allende. Officiellt avled Neruda av prostatacancer men hans död har varit omgiven av envisa misstankar och rykten. Han ska strax innan ha avled ha varit på gång att förbereda sin flykt från Chile och kuppgeneralen Augusto Pinochets regim.

En chilensk domstol gav 2013 order om att kvarlevorna efter Neruda skulle grävas upp som del i en utredning av hans död. 2015 sade landets regering att det är ”mycket troligt” att någon ligger bakom Nerudas död.

År 1971 tilldelades Neruda Nobelpriset i litteratur. Några kända verk som har översatts till svenska är: Tjugo kärleksdikter och en förtvivlad sång, Canto General, Personliga dikter och Jag bekänner att jag levat.