Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Prisad författare anklagas för sexuella övergrepp

En prisad författare ställer in sin medverkan på en pågående litteraturfestival efter  att ha anklagats för sexuella övergrepp.

Det var på en litteraturfestival på fredagen som en kvinnlig författare från publikplats konfronterade mannen med en händelse som ska ha ägt rum sex år tidigare, rapporterar New York Times. Kvinnan, vid den tiden student, berättade hur den prisade författaren då tvingade sig på henne och kysste henne. 

Timmar senare briserade skandalen när hon upprepade anklagelserna på Twitter:

”Jag var en okänd och storögd 26-åring och han utnyttjade tillfället att tvinga sig på mig och kyssa mig. Jag är långt ifrån den enda som utsatts och jag vägrar att vara tyst längre”, skrev hon på fredagsmorgonen.

Andra författare gick snabbt ut till stöd för henne och vittnade om hur mannen ska ha uttryck sig skarpt kvinnofientligt i konversationer de haft med honom. En känd författare som twittrade om fallet skrev att rykten om hans beteende mot kvinnor hörts i åratal: ”Jag är helt övertygad om att fler vittnesmål kommer, nu när fördämningarna brustit.”

Los Angeles Times rapporterar också om hur kritik väckts mot den text som den anklagade författaren publicerat tidigare om hur övergrepp i hans barndom påverkat honom i vuxen ålder. I texten berättar han bland annat om otrohetsaffärer och hur han i dag har problem med sitt beteende i nära relationer, men skriver också att han vill ta ansvar för allt detta. Nu menar många att texten varit ett försök att dämpa de metoo-anklagelser han anade skulle komma.

Mannen ställer in sin fortsatta medverkan vid den pågående litteraturfestivalen, meddelar The Guardian.