Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Romanpriset till Helsingforsroman

Kjell Westö har nominerats till en rad priser för romanen "Hägring 38". På fredagen vann han Sveriges Radios Romanpris. "I Sverige har jag en fin och trogen läsekrets, men inte jättestor. Kanske växer den nu", säger han.
Kjell Westö har nominerats till en rad priser för romanen "Hägring 38". På fredagen vann han Sveriges Radios Romanpris. "I Sverige har jag en fin och trogen läsekrets, men inte jättestor. Kanske växer den nu", säger han. Foto: Vilhelm Stokstad

Sedan utgivningen har Kjell Westös skildring av ett Helsingfors mellan två krig nominerats till nästan alla nordiska litteraturpriser. Nu får "Hägring 38" Sveriges Radios Romanpris.

För finlandssvenske Kjell Westö innebar "Hägring 38" en ny litterär form. Efter de omfångsrika – och omtyckta – romanerna i Helsingforssviten (bland annat "Drakarna i Helsingfors") längtade han efter ett stramare språk, eller "exakt" som det kallas i motiveringen till Sveriges Radios Romanpriset.

– Hemma i Finland är mina mest kända böcker på omkring 500 sidor. Folk glömmer att jag började som poet och skrev sedan noveller i några år innan jag vågade mig på min första roman.

Kjell Westö befinner sig på resande fot och besöker bibliotek i olika städer varje dag. Han beskriver sig som den sortens författare som gärna reser runt och träffar läsare.

– Kritiker och förläggare i all ära, men vad vore vi författare utan läsarna? Romanpriset tilldelas man av en jury som består av läsare i olika åldrar och från hela landet som har diskuterat sig fram. Det känns verkligen extra roligt.

"Hägring 58" handlar om tiden före andra världskriget, men också om det våldsamma finska inbördeskriget – två perioder som många svenskar saknar kunskap om.

– Det som hände kring 1917-1918 ligger dessutom längre bak än andra världskriget. Ibland kan det göra gott för läsningen att inte kunna Finlands historia så väl, man får en spännande roman helt enkelt, utan hetsiga diskussioner om hur man beskriver ett lands historia.
Romanpriset, som är på 50.000 kronor, delades ut i Uppsala på fredagskvällen.

Fakta/Romanpriset

Motiveringen till årets pris till Kjell Westös roman: "För att han med ett exakt språk för oss in i Helsingforsmiljöer, där komplexa karaktärer levandegör en mörk del av vår historia med paralleller in i vår samtid."

"Hägring 38" har tidigare nominerats till tre av Nordens främsta litteraturpriser: Augustpriset, Finlandiapriset och Nordiska rådets litteraturpris, varav Westö fortfarande har chans att vinna även det sistnämnda, som delas ut i oktober.

De nominerade till Sveriges Radios romanpris utses av en grupp kritiker. Därefter diskuterar en lyssnarjury varje roman i ett antal radioprogram, och utser sedan en vinnare.

Några tidigare pristagare: Kristian Lundberg (2012), Beate Grimsrud (2011), Aros Fioretos (2010).