Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Sex böcker om klimakteriet

Vad ska man läsa när vallningarna och humörssvängningarna kommer? DN:s Åsa Beckman tipsar om sex läsvärda böcker om klimakteriet.

1. Doris Lessing ”Sommaren före mörkret” (1973)

Kate Brown är en 45-årig fyrbarnsmamma som är gift med en berömd neurolog. Efter år av omsorger är hon under en sommar ensam utan ansvar för familjen. Vem blir hon då? En roman om en kvinna som blir tvungen att möta sig själv och en av Nobelpristagaren Doris Lessings allra starkaste böcker. 

2. Nina Lekander ”Trosbekännelser” (2018)

I boken ”Hästar, män och andra djur” (2012) skrev nyskilda 50-plussaren Nina Lekander att hon var färdig med män. Nu kommer ”Trosbekännelser” som handlar om hur livet tog en överraskande vändning: som mogen kvinna möter hon mannen som är hennes livs mest erotiska passion. Inspirerande bok om nya sätt att leva.

3. Virginia Woolf ”Mot fyren” (1927)

I centrum av Virginia Woolfs "Mot fyren" står Mrs Ramsay – åttabarnsmodern som alltid svarat på alla familjemedlemmars behov. Den nya livsfasen med vuxna barn gör henne melankolisk, men får henne också att känna sig fri: ”detta var vad hon numera ofta kände ett behov av – att tänka. Eller inte ens tänka. Att sitta tyst, att vara ensam.” 

4. Marina Benjamin ”Mellantid” (2018)

Efter en operation hamnar den då 46-åriga brittiska journalisten Marina Benjamin för tidigt i klimakteriet. Hon börjar leta efter litteratur som kan förklara kroppens och psykets förändringar. Läsaren får följa med på Benjamins slingrande bildningsresa genom det hon kallar livets mellantid. Mycket intressant och tankeväckande rakt igenom. 

5. Kerstin Thorvall ”Tänk om det är klimakteriet” (1982)

Det är inte överraskande att Kerstin Thorvall, som aldrig oroade sig för att betraktas som pinsam, redan 1982 gav ut ”Tänk om det är klimakteriet”. Den inleds med ett matnyttigt mediciniskt kapitel som följs av en rik blandning av dikter, essäer och noveller om övergångsåldern. Boken kom i nyutgåva år 2000. 

6. Ulla Isaksson ”Paradistorg” (1973)

I Ulla Isaksson 70-talsroman tillbringar läkaren Katha Wiik, en mor i 60-årsåldern, en sommar tillsammans med barn, släkt och vänner i det stora skärgårdshuset Paradistorg. Hon vill gärna se huset som ”en lekplats, läkplats, familjesköte”. Men under luncher, båtutflykter och picknickar gör sig olika spänningar, sorger och besvikelser påminda. Romanen filmatiserades 1977 av Gunilla Lindblom.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.