Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 22:10 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dnbok/sju-morka-varldar-du-borde-besoka/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Sju mörka världar du borde besöka

Bilden ska illustrerar en karaktär från Frank Herberts mästerverk ”Dune”.
Bilden ska illustrerar en karaktär från Frank Herberts mästerverk ”Dune”. Foto: IBL

Augustin Erba väljer sina favoriter.

Trollkarlen från Övärlden – Ursula K LeGuin (1968)

En pojke som går på en trollkarlsskola (ja, det fanns sådana långt före Hogwarts) söker sin själ, men åkallar en skugga som hotar att förgöra honom. Utsökt dramaturgi och starten på en serie böcker som alla är skrivna på ett poetiskt språk med en filosofisk underton. 

Amuletten – Edith Nesbit (1906)

Detta är tredje delen i en magisk barnboksserie och innehåller en fascinerande framtid. Allt är skrivet på det lättlästa, men lite beskäftiga språk som också märks hos efterföljare som J K Rowling. C S Lewis lånade flera element i sin serie om Narnia från denna barnbok. 

Magikerna - Lev Grossman (2009)

Hypersmarta tonåringar - som har läst Harry Potter och annat - hamnar själva i en alternativ verklighet. Denna vänliga pastisch på annan fantasy är både rolig och driven. Blev nyligen en tv-serie på Netflix. 

The Three Body problem –  Liu Cixin (2008)

Den matematiska titeln stämmer väl med denna intelligenta berättelse om en möjlig framtid. Att den kinesiske författaren tar avstamp i kritik av kulturrevolutionen kan ha medverkat till att denna bok blev en succé i Kina.  

The Fifth Season - N K Jemisin (2015)

En skoningslös tillvaro i en värld där alla delas upp efter härkomst kombinerat med ett skickligt berättande och ständiga överraskningar gör detta till en av de senaste årens bästa berättelser. Även de två följande delarna i serien är - ovanligt nog - lika bra. Kommer på svenska nästa år. 

Dune - Frank Herbert (1965) 

En utvald frälsare, en ökenplanet och en ohelig kombination av zen-buddhism och fascism är grunden i denna långa, men storslagna berättelse. Den har ansetts omöjlig att filma, men regissören David Lynch gjorde ett spektakulärt försök 1984.  

Stjärndagböckerna - Stanisław Lem (1957)

Denna novellsamling om stjärnfararen Ijon Tichy innehåller tidlös samhällssatir. Berättelsen om när Tichy hamnar i en tidsloop och måste gräla med sig själv (från andra tidpunkter) om makten över rymdskeppet är obetalbar. 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.