Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 19:27 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dnbok/statsministerns-bok-svar-att-fa-tag-pa/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Statsministerns bok svår att få tag på

Fredrik Reinfeldt i ”Morgonsoffan” 1993.
Fredrik Reinfeldt i ”Morgonsoffan” 1993.

Fredrik Reinfeldts ”Det sovande folket” spelas nu som teater, men boken går varken att köpa eller att låna. Statsministern själv håller tyst och Stockholms stadsbibliotek hänvisar låntagare till en piratkopia på nätet.

Många partiledare ger ut egna böcker. Nyligen recenserades Gustav Fridolins (Mp) "Morfar skrev inga memoarer" och Jimmie Åkesson (Sd) släpper i dagarna "Satis polito". Jonas Sjöstedt (V) har tidigare skrivit deckare om en vänsterpartistisk grupp i EU-parlamentet och Göran Hägglund (Kd) är (tillsammans med Anders Wijkman) upphovsman till "Framtid i Europa". Går man längre tillbaka finns massor av exempel på partiledare och statsministrar som förevigat sina tankar och fantasier mellan två pärmar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är i det avseendet inget undantag, även om pärmarna på hans debutbok från 1993 är av det mjukare slaget – den häftade utgåvan från Moderata ungdomsförbundet var inte så påkostad.

"Det sovande folket" målade upp en dystopisk bild av ett Sverige där socialdemokraterna styr landet och har avskaffat alla känslor eftersom de anses orättvisa. Den då 28-årige riksdagsledamoten beskriver svenskarna som "mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd".

Tillsammans med ett antal medförfattare följde Fredrik Reinfeldt sedan upp debuten med "Nostalgi­trippen" och "Stenen i handen på den starke", den senare en bok som bland annat argumenterar för att civil olydnad är ett hot mot demokratin. Böckerna kallas "Väckelsetrilogin" och får betraktas som ett av de fall där författarens berömmelse vida överstiger böckernas.

Just nu spelas "Det sovande folket" som teater under ett år fram till valet 2014 av en teatergrupp som tagit sitt namn efter Reinfeldts förstlingsverk. Uppsättningen av "Det sovande folket" har gett nytt bränsle till debatten om boken där statsministern för första gången använder ordet "utanförskap".

"Bättre än sitt rykte", sammanfattade Svenska Dagbladets politiska redaktör Tove Lifvendal som på ledarsidan 11/8 jämförde "Det sovande folket" med "Matrix".

Aftonbladets politiska redaktör Karin Pettersson menade i stället att boken utgör ett exempel på "nyliberal narcissism av svåraste art".

I Dagens Nyheter undrade Malin Ullgren i en krönika 21/8 om statsministern fortfarande anser att tanke­komplexet i "Det sovande folket" är relevant.

Teatergruppen som spelar pjäsen skrev en debattartikel i Aftonbladet där de ifrågasatte statsministerns vägran att kommentera innehållet i boken.

Att själv bilda sig en uppfattning är inte helt okomplicerat. Det spe­ciella med "Det sovande folket" är att den i stort sett är omöjlig att få tag på i konventionell bokform. I vanliga fall brukar författare vilja att deras verk ska blir lästa, helst över hela världen.

Men Fredrik Reinfeldts skönlitterära manifest är svårt att få tag på. Ingen bokhandel saluför "Det sovande folket" och på biblioteken är verkets svårtillgänglighet ett välkänt faktum.

– Vi har sedan länge bara haft ett enda exemplar av den och på försommaren försvann även det lite mystiskt. Det var väl i samband med den här teateruppsättningen. 25 personer stod i kö på det enda exemplaret. Det har farit runt på fjärrlån över hela Sverige under de senaste åren, så det är ett under att det har hängt med så länge som det har gjort, säger Elisabeth Krantz, på Stockholms stadsbibliotek.

Intresset för att låna boken har varit så stort att inköpsgruppen på Stockholms stadsbibliotek har kontaktat Fredrik Reinfeldt genom hans pressekreterare för att fråga om det går att få fram fler exemplar.

– Vi har sökt med ljus och lykta för att kunna hitta den. Den har tidigare funnits på fler filialer, men den har försvunnit. Det kan till exempel röra sig om att boken har gått sönder och då gallrar biblioteken själva, säger Roger Ullmark, inköpskoordinator på Stockholms stadsbibliotek.

På Riksdagsbiblioteket är boken listad som "förkommen".

På Stockholms universitetsbibliotek räknas väntetiden för att få läsa boken i månader.

– Vi har ett ex av "Det sovande folket" och det är ständigt utlånat. Boken är mycket populär. Just nu står 14 personer på kö för att få låna den och vi får förfrågningar från hela Sverige. Så har det varit sedan han blev statsminister, säger en bibliotekarie som inte vill uppge sitt namn.

Sedan några år finns dock boken att läsa i en piratkopierad version på internet. När man ringer Stockholms stadsbibliotek tipsar de genast om att boken är sökbar på Google. Det var tankesmedjan Alliansfritt Sverige som stod för piratutgåvan.

"Denna bok beskriver alltså den framtid Fredrik Reinfeldt sökte", skriver Björn Fridén och Anders Utbult i förordet och menar att boken inte bör ses som en ungdomsförsyndelse: "Fredrik Reinfeldt är inte 17 år, utan 28. Idéerna som presenteras i boken är inte hopsnickrade i ett pojkrum, utan under två år i den svenska riksdagen."

– Vi fick leta länge innan vi hittade den. Det var exemplaret på Stockholms universitetsbibliotek vi lyckades scanna in med hjälp av vänner på studentkåren, säger Björn Fridén som i dag arbetar med nya medier för socialdemokraterna.

63 000 personer har sett "Det sovande folket" på nätet i Alliansfritt Sveriges piratversion. 2 000 personer har laddat ner den. Att utgåvan är gjord utan tillstånd bekymrar inte Robin Zachari, presskontakt på Alliansfritt Sverige:

– Tja, om det är Fredrik Reinfeldt som har upphovsrätten, vilket jag har förstått att han har, så får han väl stämma mig. See you in court, Fredrik! Nej, vi oroar oss inte för det. För oss handlar det här om att tillgängliggöra ett verk med stort allmänintresse. Vi har tagit på oss rollen att bli hans ofrivillige förläggare, säger Robin Zachari.

Moderata ungdomsförbundet är det ursprungliga och legitima förlaget. Där finns heller inga planer på en nyutgåva, meddelar MUF:s pressekreterare Joakim Liljeberg. På frågan om han själv har läst boken skrattar han till och undrar om han befinner sig i "en intervjusituation".

– Ja, jag vet faktiskt inte. Man måste nog sätta den i en annan kontext, säger han.

Inte heller teatergruppen bakom "Det sovande folket" har betalat upphovsrättsersättning till Fredrik Reinfeldt.

– Vi har skickat mejl och ringt till regeringskansliet för att diskutera upphovsrättsfrågan och de har konstant vägrat att prata om det, säger regissören Jonathan Möller.

Pjäsen har nypremiär på lördag på teater Alma i Stockholm. Teatergruppen Det sovande folket ska också sätta upp den tredje boken i Fredrik Reinfeldts väckelsetrilogi, berättar Jonathan Möller för DN. "Stenen i handen på den starke" får premiär mars-april nästa år.

– Det är ett ganska hårt jobb. Inte lätt att göra teater av. Men kan man dramatisera "Det sovande folket" kan man dramatisera ett filmjölkspaket, säger Jonathan Möller.

Fredrik Reinfeldt har genom sin pressekreterare avböjt att svara på frågor om boken i DN.

Reinfeldts trilogi.

"Det sovande folket", "Nostalgitrippen" och "Stenen i handen på den starke" kom ut 1993-1995 och gavs ut av Muf. Målet var att "väcka det sovande folket".

 

Moderaternas tidigare chefsstrateg Per Schlingmann redigerade de två första böckerna i trilogin och var medförfattare till den tredje.

 

"Det sovande folket" är 124 sidor lång och består av fem kapitel. Första kapitlet "Sovhjärnorna" är en dystopi där en 28-årig man dör "välfärdsdöden" i ett framtida samhälle där mänskligheten förslavats av socialdemokraterna och folkpartiet.

 

Ray Bradburys dystopi "Fahrenheit 451" har pekats ut som en inspirationskälla till "Det sovande folket".

 

På socialdemokraternas kongress 2009 rekommenderade partiordförande Mona Sahlin läsning av "Det sovande folket" som ett sätt att förstå den borgerliga ideologin.

 

"Nostalgitrippen" fortsätter kritiken mot bidragssamhället men rannsakar också det egna partiets alltför starka representation av medelålders vita män – "mini-Bildts".

 

"Stenen i handen på den starke" är en vidräkning med "trädkramare", "skorstensklättrare" och "de självutnämnda så kallade anti-rasisterna" – alla som bedriver civil olydnad i en demokrati. Ett litterärt avrundande kapitel beskriver hur Anders, en vanlig man, får en dag i sitt liv förstörd av demonstranter.

 

Aktuella böcker om och av partiledare:

Gustav Fridolin har skrivit en biografisk roman om sin morfar, "Morfar skrev inga memoarer". Bland tidigare böcker finns "Blåsta!" och "Från Vittsjö till världen".

 

I "Humlan som flyger" berättar Lena Hennel och Lova Olsson om Stefan Löfvéns väg till makten och hur socialdemokraternas nuvarande partiledare kom som fosterbarn till ett arbetarhem i Ådalen.

 

Socialdemokraternas tidigare partiledare Håkan Juholt skildrades i "En marsch mot avgrunden" av Tommy Möller och Margit Silberstein. En annan bok om Håkan Juholt skrivs av Daniel Suhonen.

 

I "Satis Polito" skriver Jimmie Åkesson dagboksanteckningar från valåret 2010, men gör också tillbakablickar till högstadiet och begynnelsen på sitt politiska engagemang.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.