Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Stieg Larsson-priset till kinesisk journalist

Yang Jisheng
Yang Jisheng Foto: Paul Schneck

För ”sin envisa och modiga journalistgärning” tilldelas Yang Jisheng årets Stieg Larsson-pris.

Den kinesiska författaren och journalisten Yang Jisheng har under flera års tid arbetat med att kartlägga bakgrunden till massvälten i Kina 1958-1961, då 36 miljoner människor dog. Nu får han årets Stieg Larsson-priset för ”sin envisa och modiga journalistgärning”.

– Svältkatastrofen är ett av Kinas största kollektiva trauman. Yang Jisheng får Stieg Larsson-priset för att han med stort journalistiskt mod har vågat gräva fram och berätta sanningen, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo och juryns ordförande.

Hans bok ”Tombstone” beskrivs av juryn som banbrytande och utmanar den kinesiska regimens officiella historieskrivning. Boken är förbjuden i Kina.

Yang Jisheng föddes i en liten by i Kina 1940 och arbetade som propagandajournalist vid en kommunistisk tidning från 1966 till sin pension 2001. Hans fosterpappa dog av svält 1959.

Stieg Larsson-priset delas ut årligen och är instiftat av Norstedts tillsammans med Stieg Larssons pappa Erland och hans bror Joakim. Prissumman är 200.000 kronor.