Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Stieg Larssons fjärde bok skrivs av Lagercrantz

Det blir en fjärde bok i Stieg Larssons Millenniumserie, som ges ut av förlaget Norstedts efter författarens död. Boken skrivs av David Lagercrantz.  

Norstedts bekräftar i ett mejl till flera redaktioner att  det blir en fjärde bok i Millenniumserien.

– Nu har vi beslutat oss för att låta någon få ta vid och berätta vad som hände sedan, skriver förlagschefen Eva Gedin.

Det blir författaren David Lagercrantz som får uppdraget att skriva boken.

– Vi är stolta och glada över att idag ha tecknat avtal med David Lagercrantz som, på initiativ av sin agent Magdalena Hedlund, har åtagit sig det utmanande uppdraget att ge Blomkvist och Salander ett andra liv, i en fjärde fristående del i Millenniumserien, skriver Eva Gedin.

David Lagercrantz är författaren bakom Zlatan-biografin från 2011, som är en av de största svenska boksuccéerna i modern tid.

”Jag är i gång och skriver och det är vansinnigt roligt. Det är en fantastisk värld att stiga in i”, kommenterar David Lagercrantz i mejlet.

Enligt förlaget ska Lagercrantz följa upp huvudpersoner, persongalleri och de utlagda trådar som finns i de tidigare böckerna, men kommer samtidigt att ta sig friheten att skapa något eget.

Millennium-serien, eller ”Män som hatar kvinnor I, II, III" som Stieg Larsson hade skrivit på sina manus, har över 75 miljoner läsare världen över, enligt förlaget.