Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Stora ljudbokspriset till Jessica Schiefauer

Jessica Schiefauers ”När hundarna kommer” prisades för bästa barn- och ungdomsbok under kvällens ljudboksgala.
Jessica Schiefauers ”När hundarna kommer” prisades för bästa barn- och ungdomsbok under kvällens ljudboksgala. Foto: Hillevi Nagel

På måndagskvällen delades Stora ljudbokspriset ut av Storytel vid en gala på Nalen i Stockholm. Vinnarna korades i tre kategorier och samtidigt delas även Storytelpriset och Synskadades stiftelses hederspris ut.

Årets vinnare i deckarkategorin blev ljudboken ”Hämnaren” av Dan Buthler och Dag Öhrlund inläst av Stefan Sauk. I motiveringen hyllas bland annat Sauks ”varierande röstlägen” som juryn menar gjort boken ännu bättre.

”När hundarna kommer” av Jessica Schiefauer, inläst av Viktor Åkerblom, blev bästa barn- och ungdomsbok. Boken har enligt motiveringen lästs in på ett följsamt, intimt och nära sätt. Priset för bästa skönlitteratur gick till ”Livet efter dig” av Jojo Moyes, inläst av Gunilla Leining – en ”varsam och lyhörd” inläsning av en fin historia enligt juryn.

Samtidigt delades Storytelpriset ut till studion Visuellt ljud. Priset delas ut till en aktör som varit viktig för branschens utveckling. Synskadades stiftelses hederspris tilldelades Björn Svantessson. Enligt motiveringen har han ”spritt intresset för litteratur till personer som aldrig tidigare öppnat en bok”. Detta har han gjort genom att fylla ett arbetsplatsbibliotek med ett stort antal ljudbokstitlar.

Läs mer: Demoniska dialekter i ljudböckerna