Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Svenskar gjorde världens bästa kokböcker

Sverige var vinnande när kokboks-VM – ”World Gourmand Awards” – för 19:e gången avgjordes i Peking.

Bland de sex mat- och dryckesböcker som kammade hem priser i olika kategorier var champagneexperten Richard Juhlin en dubbelvinnare. Han fick utmärkelsen ”Hall of fame” i vinklassen för verket ”En doft av champagne” och blev årets tv-programledare – för program sända i Norge och Kina.

Ännu en svensk som briljerade i en utländsk kategori var Roy Fares, vars hyllade kakbok ”United States of Cakes” vann i kategorin amerikansk mat. Den som vill pröva på några av dessa kakor kan här klicka sig fram till ett antal recept.

Grundaren av hela tävlingen, Edouard Cointreau, konstaterar:

– I förhållande till folkmängden får Sverige kanske flest priser av alla länder. Tyvärr är det för få svenska förlag som anstränger sig för att sälja sina böcker utomlands.