Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 11:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dnbok/svenskt-forlag-vill-inte-ge-ut-shrivers-bok/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Svenskt förlag vill inte ge ut Shrivers bok

Bokförlaget valde att inte ge ut Lionel Shrivers senaste roman eftersom ”det finns ett problem med hur hon skriver om invandrare i boken”.

– Det finns människor i boken som talar om muslimer på ett sätt som jag tycker är fördomsfullt och inskränkt. Jag ville inte vara den som ger ut boken, säger förlagschefen Pelle Andersson till Svensk Bokhandel. 

Den amerikanska författaren Lionel Shriver är känd för romaner som ”Vi måste prata om Kevin” som kom 2005 och blev film 2010. I Sverige är det förlaget Ordfront som har gett ut hennes böcker och författaren har också kommit hit på besök flera gånger. Men hennes senaste roman ”The Mandibles”, som beskrivs som en dystopisk framtidsskildring av ett USA där ekonomin har kollapsat, blev för mycket för förlaget.

Shriver själv har i The Guardian gett uttryck för sin besvikelse över förlagets beslut. ”Det finns ett sidotema i 'The Mandibles' om invandring, och allt som är det minsta lilla negativt om invandring är giftstämplat i Sverige”, hävdar hon.

Pelle Andersson är väl medveten om att det handlar om en roman där fiktiva människor uttrycker fiktiva åsikter.

– Jag står inte bakom allt som står i alla böcker vi ger ut. Det är inte det jag menar. Det finns ju massor av människor som ger uttryck för helt stolliga åsikter. Men just den ställning som den här boken tar tycker jag att det finns tillräckligt mycket av i den svenska debatten, säger han till Svensk Bokhandel.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.