Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Sveriges nya läsambassadör

Johanna Lindbäck är ny läsambassadör.
Johanna Lindbäck är ny läsambassadör. Foto: Julio C Saint' Just

Sveriges nya läsambassadör heter Johanna Lindbäck, det meddelade kulturministern på Bokmässan under torsdagen. Lindbäck är författare, gymnasielärare i svenska och bloggare på legendariska bokbloggen Bokhora.

Johanna Lindbäck tänker ägna en stor del av de närmaste två åren åt att tala med skolvärlden.

– Skolan måste ändras i grunden. Vi måste anpassa undervisningen efter ett nytt landskap, där eleverna inte längre kan läsa i samma utsträckning som de har kunnat tidigare. Svenska – och läsning – är inte ett enstaka ämne som man kan klara av på några lektionstimmar i veckan, det genomsyrar alla ämnen. Kan man inte läsa så klarar man sig inte i vår värld, så enkelt är det.

Johanna Lindbäck har varit ute på ett otal författarbesök i Sveriges skolor, och upprepade gånger träffat lärare som säger "ja, pojkarna läser ju inte".

– Den uppgivenheten inför en hel grupp elever skulle vi ju aldrig acceptera i något annat skolämne. I ett ämne som matematik, där svenska elever också har blivit sämre på senare år, satsar man mycket på förändring och utveckling. Men jag har träffat mattelärare som säger att ett stort problem är att eleverna inte läser tillräckligt bra för att förstå lästalen.

Alltså: skolan måste förändras. Men Johanna Lindbäck vill inte begränsa läsningen i skolan till den traditionella, där eleven läser en bok och får skriva en "recension" som egentligen mest är ett bevis på genomförd läsning.

– Det är viktigare att prata med andra om vad man har läst. Jag tror på den sociala läsupplevelsen.

Som svensklärare på gymnasieprogrammet International Baccalaureate i Stockholm har Johanna Lindbäck arbetat just med boksamtal. Eleverna läser fyrtio sidor i en bok, sedan träffas de och diskuterar. Ofta har eleverna muttrat och tyckt att böckerna varit jobbiga i början.

– Men jag fick ett mejl häromveckan från en före detta elev som bad om boktips, "fler såna där böcker som vi läste på IB, som man hatade i början men älskade mot slutet", säger Johanna Lindbäck och skrattar (eleven fick femton nya boktips och en uppmaning att höra av sig igen när de tar slut).

Hur hittar man då böcker som barn och ungdomar i dag verkligen läser? Johanna Lindbäck korrigerar omedelbart: de mindre barnen läser ju, fram till någon gång under mellanstadiet. Det är tonåringarna som har slutat läsa, och framför allt pojkarna. Om de inte läser Zlatan Ibrahimovics självbiografi eller framgångshistorien om programmeraren Marcus Persson som gjorde datorspelet Minecraft.

– Men miljonfrågan är förstås: hur når man föräldrarna? Och notera att jag menar båda föräldrarna! Nej förresten, det räcker med papporna. De läser högt för barnen när de är små, men de läser inte själva för nöjes skull. Pojkarna ser att läsning inte är något som män ägnar sig åt, det är där problemet ligger.

Sveriges första läsambassadör tillsattes 2011, författaren Johan Unenge som nu avgår efter två års arbete. Han har fått ett oväntat stort genomslag och har etablerat läsambassadören som en självklar debattör i det offentliga samtalet.

Det finns fler läsambassadörer i världen, bland annat i England och Irland där det heter children's laureate. På barnboksmässan i Bologna i maj i år träffades läsambassadörer från flera olika länder för första gången.

I Sverige är det Kulturrådet som utser läsambassadören, som innehar sitt uppdrag i två år på deltid. Ambassadören förbinder sig att delta i ett antal olika evenemang, och även att arbeta med sociala medier. I övrigt utformar ambassadören uppdraget efter egen vilja.

– Siobhan Parkinson som har varit children's laureate i Irland gav mig ett gott råd: "learn to say no", säger avgående läsambassadören Johan Unenge.

– Det vill jag vidarebefordra till Johanna. Jag trodde inte alls på det i början, men det stämmer. Man måste välja vad man ska göra. Och själv tycker jag att man också ska ta chansen att vara obekväm, det finns en stor frihet som man ska utnyttja. Man hinner inte åstadkomma så mycket konkreta förändringar på två år, men man kan förse dem som har större inflytande med nya argument.

– Johanna Lindbäck är perfekt som efterträdare! Hon tar läsning på allvar utan att vara pretentiös, säger Johan Unenge.

Läsambassadör

Kulturrådet utsåg 2011 den första läsambassadören, Johan Unenge, efter utländska förebilder. Uppdraget är att verka läsfrämjande för barn och ungdomar.

 

Johan Unenge (född 1963) har varit läsambassadör 2011-2013. Serietecknare och författare. Mest känd är han för samarbetet med författaren Måns Gahrton, tillsammans har de gjort både böcker och serier som "Eva & Adam", "Livet enligt Rosa", "Mållösa United", "Hotell Gyllene Knorren" och annat. Johan Unenge har också skrivit en rad egna barn- och ungdomsböcker.


Johanna Lindbäck (född 1972) är läsambassadör 2013-2015. Ungdomsboksförfattare, gymnasielärare och bokbloggare. Hon har skrivit sju ungdomsböcker varav den senaste i samarbete med Lisa Bjärbo ("Vi måste sluta ses på det här sättet", nyutkommen) samt även en barnbok, "Lite ihop", som också är nyutkommen. Hon är en av grundarna till bokbloggen Bokhora som startade 2006 och snabbt blev mycket känd för sitt annorlunda, mer lustbetonade förhållningssätt till läsning.