Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Tackade nej till Pippi Långstrump – ett av svenska litteraturhistoriens största misstag

Pippi Långstrump fyller sjuttio år på onsdagen och följaktligen är det drygt sjuttio år sedan ett av den svenska litteraturhistoriens största misstag. Albert Bonniers förlag tackade nej till Pippi Långstrump. DN kan visa nya bilder på Astrid Lindgrens erbjudande – och brevet där hon refuserades.

När Albert Bonniers förlag, 1944, refuserade Astrid Lindgrens första manus om Pippi Långstrump är det mest kända och största felbeslut ett svenskt förlag någonsin har tagit. Astrid Lindgren vände sig i stället till Rabén & Sjögren som kom att fira stora framgångar med hennes författarskap.

DN kan nu publicera bilder av Astrid Lindgrens erbjudande till Alberts Bonniers förlag samt det refuseringsbrev hon senare mottog.

Astrid Lindgrens manus skickades den 27 april 1944. Hon skriver i brevet att förlaget – om de gör sig besväret att läsa manuset – kommer att finna ”en liten Ubermensch i ett barns gestalt, inflyttad i en helt vanlig miljö”:

”Tack vare sina övernaturliga kroppskrafter och andra omständigheter är hon helt oberoende av alla vuxna och lever sitt liv ackurat som det roar henne. I sina sammandrabbningar med stora människor behåller hon alltid sista ordet.”

Astrid Lindgren berättar i brevet att hon under flera år berättat historierna om Pippi Långstrump för sina barn och deras jämnåriga vänner.

”Nu är jag naturligtvis inte så förmäten, att jag inbillar mig, att därför att ett antal barn älskat att höra berättas om Pippis bedrifter, det nödvändigtvis behöver bli en tryck- och läsbar bok, när jag skriver ned det på papperet.”

Astrid Lindgren fick vänta nära fem månader innan Albert Bonniers förlag återkom med ett besked på erbjudandet. Den 20 september 1944 sändes brevet, som inleddes med en ursäkt på det osedvanligt långa dröjsmålet med ett svar.

”Det har berott på att vi gärna skulle ha velat ge ut er bok och manuskriptet har därför fått vandra runt inom förlaget för läsning, vi har försökt ändra våra planer så att ert manuskript skulle kunna passas in, men tyvärr förgäves.”

Odelat negativa var alltså inte förläggarna vid Albert Bonniers förlag. Det slutgiltiga beslutet ska ha fattats av Gerard Bonnier, som ansåg att historien om Pippi Långstrump var för kontroversiell.

Den förklaringen framkommer inte i refuseringsbrevet. I stället motiverar förlaget beslutet med det redan fanns manuskript inköpta för barnbokprogrammen de kommande åren. Och att binda upp sig inför utgivningsåret 1947, det ville inte förlaget göra.

Samma år som Astrid Lindgren refuserades av Albert Bonniers förlag knöts hon i stället till Rabén & Sjögren efter att ha vunnit andra pris i en utlyst tävling med boken ”Britt-Marie lättar sitt hjärta”. Året därpå gav förlaget ut den första boken om Pippi Långstrump.