Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Ungrare lämnade mässan i protest

Författaren Sven-Eric Liedman demonstrerar utanför den ungerska montern.
Författaren Sven-Eric Liedman demonstrerar utanför den ungerska montern. Foto: DN

Ungern som tema skapade en dramatisk invigningsdag på Bokmässan. Masha Gessen riktade så stark kritik mot landet i sitt tal att den ungerska delegationen lämnade lokalen. Senare bildades en mänsklig kedja genom mässan i en Ungernprotest.

Redan på invigningen på torsdagsförmiddagen blev spänningarna starka när en av invigningstalarna, den ryska journalisten och människorättsaktivisten Masha Gessen som var på plats för att tala om yttrandefrihet, riktade skarp kritik åt Ungern i sitt tal.

Gessen sa bland annat att hon ”är förskräckt över att dela scen med en representant för Ungerns regering”. Uttalandet fick flera personer från Ungerns delegation, bland annat statssekreteraren István Ígyártó och Balassiinstitutets chef Judit Hammerstein, att omedelbart resa sig från sina stolar på främsta raden och lämna lokalen.

– Jag var den sista talaren på invigningen och beskrev Ungern som en plats som på många sätt påminner om Ryssland – ett slags maffiastat, där romer och homosexuella lever under belägring. Mina vänner i landet känner en konstant skam över tillståndet, säger Masha Gessen till DN.

Varför var det viktigt att säga det?

– Min roll var att tala på invigningen av en bokmässa som bland annat har yttrandefriheten som tema. Att litteraturen lever i ett sådant land är ett mirakel, men det kommer inte att vara ett långlivat mirakel.

Kort efter invigningen lämnade Masha Gessen scenen för ett annat evenemang, men intrycket är att Bokmässans representanter reagerade positivt på hennes tal.

– Det var inte särskilt trevligt att säga det jag gjorde, men det var rätt att göra. Sådana personer bör känna sig obekväma i detta sammanhang. De ska inte behandlas med respekt, säger Gessen.

Ungerns ambassadör i Sverige, Lilla Makkay, var en av dem som lämnade sin plats på främsta raden under Masha Gessens tal. Till SVT Kulturnyheterna berättar hon att invigningen inte var rätt forum att kritisera ungerska staten.

– Det var en invigningsceremoni och vi är några av huvudgästerna. Det är klart att det inte är så roligt att höra hur dåliga vi är. Hon är fri naturligtvis att säga vad hon vill, och vi är naturligtvis också fria att reagera. Även att resa oss upp och gå.

Den ungerska författaren Péter Esterházy var ett av mässans stora dragplåster men lämnade sent återbud på grund av sjukdom. I ett specialskrivet tal som lästes upp under invigningen av hans svenske förläggare Svante Weyler, frågade han sig: ”Vad är det som händer i Europa och i Ungern?”.

– I stället för att stilla alla upprörda känslor uppmanar man till hat, hatkampanjer och sökandet efter syndabockar, en urgammal ungersk vana, sade han, genom Svante Weyler.

Efter invigningsceremonin samlades ett antal svenska översättare och författare, däribland Sven-Eric Liedman, Lena Gedin, Ami Delblanc och Linda Schenck och demonstrerade när den ungerska montern på invigdes. 

De visade fram skyltar med texten ”Vi vänder den ungerska flyktingpolitiken ryggen” textat på svenska och engelska.

Vid 18.00 bildades en mänsklig kedja mot Ungerns monter i andra änden av mässgolvet i protest mot Ungerns flyktingpolitik.

– Vi vill visa att vi tror på litteraturens gränsöverskridande kraft, säger Gunnar Ardelius som är författarförbundets ordförande och den som dragit i gång protesten.

Kedjan som fylldes på i snabb takt nådde utan problem till den ungerska montern. 250 människor deltog.

Svenska PEN-klubbens ordförande Ola Larsmo läste upp ett upprop under manifestationen.

– Vi kräver att Europas nationer skapar gemensamma, humana asyllagar som inte drivs av nationella intressen, utan i stället i en anda av solidaritet och känsla för ansvar. Ansvaret för att ge skydd för utsatta människor måste gälla utan reservation, sade han.

– Jag har varit med om många tysta minuter, men det här är ett ovanligt synbart sätt att visa vi tycker, säger författaren Carina Burman, som deltog i kedjan.

– Jag har egentligten inte tid men det här är en jätteviktig manifestation för en human flyktingpolitik, säger Maria Westerberg. 

Protesterna mot Ungerns kultur- och flyktingpolitik lär fortsätta under mässans dagar. Flera manifestationer är inplanerade, bland annat anordnar Svenska kyrkan en manifestation under lördagen tillsammans med Författarförbundet, PEN och Förläggareföreningen.