Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Universitet köper de Beauvoirs kärleksbrev

Simone de Beauvoir.
Simone de Beauvoir. Other: Lutfi Özkök

Universitetet Yale i Connecticut i USA köper 112 kärleksbrev.

Säljaren är regissören Claude Lanzmann, och personen bakom de otaliga försändelserna är Simone de Beauvoir.

Den franska filosofen och författaren Simone de Beauvoir ingick under sin livstid i ett omtalat öppet förhållande med en annan filosof – Jean-Paul Sartre. Relationen med den nästan 18 år yngre Claude Lanzmann inledde hon när han som 26-åring började arbeta som Sartres sekreterare.

I de 112 breven som Simone de Beauvoir skrev till Lanzmann berättar hon att hon aldrig blev sexuellt tillfredsställd av Sartre. I en av skrivelserna från 1953 säger hon sig också vara beredd att bli Lanzmanns fru, trots att hon fyra år tidigare, i den välkända boken ”Det andra könet”, beskrivit äktenskapet som en obscen företeelse som förslavar kvinnor.

Till franska tidningen Le Monde säger den 92-årige Claude Lanzmann att han nu säljer breven på grund av meningsskiljaktigheter med de Beauvoirs dotter, Sylvie Le Bon-de Beauvoir, som enligt Lanzmann vill radera ut honom ur Simone de Beauvoirs livshistoria. På grund av fransk lagstiftning skulle upphovsrätten tillfalla dottern om Lanzmann dör.

Nu äger Yale skrivelserna, eftersom inget hindrar Lanzmann från att sälja dem vidare. De enda som har tillgång till breven är dock historiker vid universitetet.