Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Vinnare i takt med tiden

Jonas Hassen Khemiris måndag började på sjukhus och slutade med ett Augustpris för årets bästa skönlitterära bok. DN:s Karin Bojs gick hem med priset för bästa fackbok.

Det var för tjugosjunde gången Augustpriset delades ut på måndagskvällen – Sveriges mest prestigefyllda litteraturpris. Och det var en gala präglad av samtiden.

Konferencieren Melinda Kinnaman inledde kvällen i Stockholms konserthus med att läsa ur Stig Dagermans reportagebok ”Tysk höst”, som hon relaterade till det nutida Europa, och kulturminister Alice Bah Kuhnke talade om sömnlösa nätter till följd av flyktingsituationen innan hon delade ut Lilla Augustpriset. Och samtliga pristagare har också skrivit om samtidsaktuella ämnen.

Priset i skönlitteraturkategorin gick till Jonas Hassen Khemiri. Hans roman ”Allt jag inte minns” handlar om Samuel som dött i en bilolycka – eller ett självmord? – vars liv och sista dag långsamt rekonstrueras av en författare. DN:s kritiker kallade romanen för ”en vittfamnande berättelse om kärlek, vänskap, minne, samtid och pengar”. I sitt tacktal berättade Jonas Hassen Khemiri att han börjat dagen på Huddinge sjukhus där han väntat på en anhörigs provsvar.

– Jag tänkte, jag skiter väl i alla Augustpriser, och började förhandla med ödet – strunta i priset och ge mig rätt sorts provresultat i stället! Vi fick rätt resultat. Och nu vill jag bara säga till ödet: jag tar tillbaka! För jag är otroligt glad och stolt att stå här.

”Allt jag inte minns” har tagits emot lite annorlunda av läsarna jämfört med hans tidigare romaner, berättar han.

– Tidigare har läsarna velat prata om boken, men nu upplever jag att de jag träffar vill berätta om sina egna förluster.

Hans förra kortroman ”Jag ringer mina bröder” orsakade visst Augustrabalder 2012 när det visade sig att förlaget Bonniers helt enkelt glömt att skicka in den för nominering. Men nu fick han alltså sin revansch.

– Jag kanske blev extra superglad för nomineringen i år just därför. Jag gjorde ett gutturalt sportljud när jag fick reda på det, säger Jonas Hassen Khemiri.

DN-medarbetaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs fick priset för Årets svenska fackbok för ”Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren” där hon genom att spåra sitt eget dna också beskriver den europeiska kontinentens genetiska historia – och avlivar en hel del myter om ”raser” längs vägen.

– Den nya dna-tekniken visar hur Europa befolkats av vågor av invandring. Frågor som arkeologer bråkat om i 100 år är i princip lösta nu, och jag är den första, inte bara i Sverige utan i världen, som har berättat den här historien, säger Karin Bojs, som fick ta emot prissumman på 100 000 kronor och en statyett av konstnären Mikael Fare.

Jessica Schiefauer fick priset för Årets svenska barn- och ungdomsbok för ”När hundarna kommer”, om en svensk 1990-talssmåstad där ett fruktansvärt hatbrott bildar fond för en ung kärlekshistoria. Historien är präglad av hennes egen uppväxt.

– Det var ett väldigt hårt samhällsklimat, ekonomisk kris, stora flyktingströmmar från Jugoslavien – mycket som påminner om hur det är nu, säger Schiefauer.

Schiefauer passade också på att ge en känga till Augustpriset, och menar att barnböcker och ungdomsböcker borde vara skilda kategorier.

– Det är inte rättvist att jämföra det uttryck som används för att nå de minsta, med det som används för unga och nästan vuxna.

Lilla Augustpriset, en tävling öppen för ungdomar mellan 16 och 20 år, gick till Rasmus Bjerkander för texten ”Den på intet vis speciella”, och han belönades med 15 000 kronor.

Fakta.Augustpriset 2015

Årets svenska skönlitterära bok: ”Allt jag inte minns” av Jonas Hassen Khemiri.
Årets svenska fackbok: ”Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren” av Karin Bojs.
Årets svenska barn- och ungdomsbok: ”När hundarna kommer” av Jessica Schiefauer.
Lilla Augustpriset: ”Den på intet vis speciella” av Rasmus Bjerkander från Linköping.

Augustpriset instiftades 1989 av Svenska förläggareföreningen. Det delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i varje kategori nominerar sex titlar. En elektorsförsamling som består av 21 bokhandlare, 21 bibliotekarier och 21 litteraturkritiker väljer sedan pristagarna.

Prissumman är 100.000 kronor i varje kategori. Pristagarna får dessutom en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare. Den föreställer August Strindberg som priset är uppkallat efter. Vinnaren av Lilla Augustpriset får ta emot 15.000 kronor.