Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Yahya Hassan ångrar ingenting

Yahya Hassan har mordhotats och överfallits för sina dikters skull. Men han är inte rädd, säger han. "Kanske är det för att jag är van vid det, jag bryr mig faktiskt inte riktigt".
Yahya Hassan har mordhotats och överfallits för sina dikters skull. Men han är inte rädd, säger han. "Kanske är det för att jag är van vid det, jag bryr mig faktiskt inte riktigt". Foto: Jacob Erbahn/TT

Hyllad, hatad, hotad. Yahya Hassans självbetitlade diktsamling fick samhällsdebatten i Danmark att nå kokpunkten. Nu har det gått fem månader sedan debuten, men den 18-årige poeten ångrar ingenting.

Vem sade att litteraturen hade förlorat sin förmåga att engagera? Vem sade att boken var död?

Yahya Hassans rasande dikter motbevisar tesen. Skrivna med caps lock-knappen intryckt på tangentbordet beskriver de en våldsam förortsuppväxt i skuggan av ett patriarkalt och religiöst förtryck. I dag har diktsamlingen tryckts i 100.000 exemplar och tilldelats två av Danmarks finaste litterära priser. Sedan publiceringen i oktober har författaren stått mitt i en medial malström, dödshotats på nätet och attackerats rent fysiskt.

När vi möts i Köpenhamn, några dagar före Yahya Hassans planerade Sverigebesök, är det tydligt att han både trivs och vantrivs med att stå i rampljuset. Intervjun skulle egentligen ha ägt rum tidigare, men bokades av med kort varsel – samtidigt som den 18-årige poeten ställde in sin medverkan vid utdelningen av Politikens litteraturpris på 250.000 danska kronor. Att det var han som var årets mottagare spelade ingen roll.

– Jag åkte till Kiev i stället och sade att jag inte kunde komma på festen. Alla blev väldigt arga. För dem var det viktigare att 460 personer fick se giraffen, än att jag skulle åka till Kiev. Deras fest var viktigare än situationen i Ukraina, säger han.

Flera gånger under intervjun återvänder han till det där uttrycket: "giraffen". Att dra paralleller till giraffen Marius som avlivades och obducerades inför publik på Köpenhamns Zoo är kanske lite väl spekulativt, men klart är att Yahya Hassan ibland känner sig som ett exotiskt djur som ställts ut till allmän beskådan. Det är också hans förklaring till varför fotografen som åkt från Malmö för att ta bilder av honom plötsligt inte får utföra sitt uppdrag.

– Jag gillar inte att bli fotograferad och det finns tusentals bilder av mig på nätet. Folk vill bara se giraffen, men de har redan sett den.

Varför har Yahya Hassans debut orsakat sådan uppståndelse? Den viktigaste förklaringen är innehållet i boken. "Yahya Hassan" är en nattsvart anklagelseskrift riktad mot den invandrade föräldragenerationen, mot islams företrädare, mot det välfärdssystem som han menar bidrar till att fylla förorten med bidragstagare och kriminella. Att hans egen tonårstid präglats av tvångsomhändertaganden och småbrottslighet bidrar naturligtvis till att stärka autenticiteten.

"Jag pissar på Allah och på hans sändebud" står det i "Långdikt" som avslutar diktsamlingen. I olika intervjuer har Yahya Hassan spätt på med uttalanden av typen "Jag är fucking arg på min föräldrageneration" och "ruttenheten finns överallt i ghettona".

Ångrar du någonting du skrivit eller sagt?

– Nej, jag ser ingen anledning till varför jag skulle behöva ångra något. Folk glömmer att jag inte är en talesman för något.

Under större delen av intervjun är han märkbart likgiltig inför frågorna som ställs. Men när jag nämner den svenska författaren Athena Farrokhzads kritiska text om Yahya Hassan – "som anklagar den muslimska diasporan för hyckleri, misogyni och allmänt barbari, vilken skänk från ovan för Danskt Folkeparti" – reagerar han starkt.

– Jag tycker att hon är en hycklare, säger han och fortsätter:

– Hon talar om rasism hela tiden och säger att hon har erfarenheter som hon inte kan prata om i något hon kallar för ett vitt samhälle, eftersom hon upplever så mycket rasism. Men det tycker jag är rasism i sig.


Hon vill gärna träffa dig och diskutera frågan...

– Men jag vill inte träffa henne. Jag vill inte diskutera, jag vill skriva dikter.

Skriver han nu? Självklart, men Yahya Hassan vill inte avslöja när nästa bok kommer - "kanske blir det inte några fler böcker", säger han och ler.

Fick du något skrivet i Kiev?

– Ja, Jag åkte till Kiev för att se staden och upploppen, se vad som hände, tala med folket på gatorna - och skriva en dikt. Det var viktigare för mig än att vara en giraff.

Pia Kjaersgaard om Yahya Hassan. ..

I en intervju för nättidningen Altinget.dk i november uttalade sig Pia Kjaersgaard från Dansk Folkeparti om Yahya Hassan:

– Jag tycker att hans dikter är förfärliga. Det är bra att han tar upp det och öppnar för det, men låt bli att tala om för mig att det är dikter. Det är protestbröl, sade hon.

Yahya Hassan om. ..

Reaktionerna på boken:

– Jag är kanske förvånad över att sälja 100.000 exemplar och förvånad över att folk gillar mina dikter. Men jag är egentligen inte förvånad över de dåliga sidorna, som våldet och hoten.Våldet och hoten som riktats mot honom:

– Allt det där existerade redan innan boken publicerades. Det är inte så överraskande. Förut var det en fråga som hade att göra med min omgivning och min familj, med folk jag kände och pratade med. Nu är det i medierna så att alla kan få tillgång till det och ha en åsikt om det.

Fokuset på honom som islamkritiker:

– Medierna är intresserade av islamkritiken, men jag har kritiserat många andra saker i min bok. Välfärdssystemet, placeringarna på ungdomsvårdshem och annat – det handlar inte bara om religion, även om det är en viktig del.

Sina drömmar inför framtiden:

– Jag drömmer inte om framtiden. Jag ska bara leva livet, äta god mat, röka gräs och gå på toaletten. Jag gör vad jag måste göra.

Fakta/Yahya Hassan

• Född: 19 maj 1995.
• Bor: I Köpenhamn.
• Bakgrund: Dansk poet av palestinskt ursprung, uppvuxen i Århus. Debuterade med den självbetitlade diktsamlingen "Yahya Hassan" i oktober förra året. Den väckte omedelbart stor debatt och Yahya Hassan fick ta emot flera dödshot. I november överfölls och misshandlades han av en 24-årig man som tidigare suttit av en dom för terrorförsök. 24-åringen fick fem månaders fängelse för attacken.
• Bok som haft betydelse för honom: "Min kamp" av Karl Ove Knausgård.
• Favoritförfattare på svenska: Jonas Hassen Khemiri och Edith Södergran.
• Aktuell med: Kommer till Sverige i samband med att den svenska versionen av diktsamlingen ges ut. Framträder på Aspuddens bokhandel i Stockholm tisdagen den 4 mars.