Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

10 steg till en miljövänligare sommar

Naturskyddföreningens ordförande tycker att det bästa sättet att vara miljövänlig på sommaren är att cykla på semestern.
Naturskyddföreningens ordförande tycker att det bästa sättet att vara miljövänlig på sommaren är att cykla på semestern. Other: Foto: Natursskyddsföreningen/TT

Cykla på semestern, välj rätt kött till grillen och våga köpa den lite dyrare färskpotatisen. Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl ger sina bästa tips på hur du blir mer miljövänlig i sommar.

Enligt Johanna Sandahl kan små enkla förändringar i vardagen göra stor skillnad för miljön. Det kan till exempel handla om att byta ut ett antal varor när du handlar i affären eller om val av transportmedel när du ska ut och resa.

– Mitt viktigaste råd är att tänka efter innan man handlar. I snitt slänger vi ungefär en månads matinköp varje år. På sommaren kan det vara lätt att köpa på sig för mycket om man exempelvis ska till sommarstugan, säger Johanna Sandahl och fortsätter:

– Slängd mat är en av de värsta miljöbovarna eftersom den har producerats i onödan.

Ett annat tips är att dra ner på köttet genom att exempelvis laga vegetarisk mat någon eller några dagar i veckan.

– Vill man äta kött är det bästa att köpa svenskproducerat ekologiskt kött. Då vet man att djuren har ätit foder som inte har producerats med kemiska bekämpningsmedel. Man kan också hålla utkik efter naturbeteskött.

Hittar man inte det är det enligt Johanna Sandahl viktigt att satsa på svenskt kött oavsett om det är miljömärkt eller inte.

– Vi har höga krav på djurens välbefinnande och svenska djur har i de flesta fall det bättre än djur i andra länder. Vi har också lägre användning av antibiotika i djurhållningen.

Andra matvaror som är enkelt att byta ut mot ekologiska alternativ är mejeriprodukter, potatis, kaffe, bananer och vindruvor.

– Man ska inte stirra sig blind på kilopriset. För varor som redan är relativt billigare blir det bara några kronor dyrare. Det kan man till exempel tänka på när man köper potatis.

Den som till exempel vill skaffa nya utemöbler eller köpa kläder till barnen under sommaren kan satsa på att handla på loppis eller i second hand-butiker, tycker Johanna Sandahl.

– Först kan man tänka igenom om man verkligen behöver ett nytt boulespel eller nya utemöbler. Kommer man fram till att man gör det kan man köpa begagnat.

Andra tips är att cykla eller åka tåg på semestern i stället för att ta bilen eller flyget och att kolla efter miljömärkningar så som Svanen och Bra miljöval på förbrukningsvaror som rengöringsmedel och tvättmedel.

Här är Johanna Sandahls 10 bästa tips till den som vill leva mer miljövänligt i sommar:

1. Välj cykel eller tåg som transportmedel på semestern.

2. Planera noga innan du handlar. Mat som måste slängas är den största miljöboven.

3. Konsumera mindre.

4. Om du ändå vill konsumera kan du handla begagnat.

5. Köp så lite plastsaker som möjligt.

6. Köp saker som är tillverkade i Sverige eller EU då reglerna för kemikalier är hårdare här jämfört med i andra länder.

7. Ät mer vegetariskt.

8. Köp alltid kött som är tillverkat i Sverige. Satsa också på ekologiskt kött eller naturbeteskött.

9. Byt varor som mejeriprodukter, potatis, kaffe, bananer och vindruvor mot ekologiska alternativ när du handlar.

10. Leta efter miljömärkningar som Svanen eller Bra miljöval när du köper förbrukningsvaror som rengöringsmedel och tvättmedel.

Läs om varför miljön vinner på att byta vissa varor här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.