Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

10 tips: Så undviker du ekonomisk stress

Den som har en ekonomisk buffert som är mindre än 10.000 kronor löper högre risk än andra att drabbas av hjärtsjukdom och förtida död. Det visar en studie från Hjärt-lungfonden. Terapeuten Karin Nordlander ger här tio tip om hur du undviker stress:

1. Se över vilka inkomster och utgifter du har och tänk på om du kan göra något för att öka inkomster eller minska utgifter.

2. Dela upp det du känner att du behöver i konkreta behov och upplevda behov. Fokusera på att tillgodose det konkreta behovet.

3. Är du stressad över räkningar och lån kan du sätta räkningarna på autogiro och se om du på något sätt kan få ner räntorna på lånen.

4. Testa att höja dina inkomster genom att sälja prylar på blocket eller på en loppis.

5. Sluta handla på rea. Handla bara saker du verkligen behöver.

6. Är du orolig över din pension kan du minska oron genom att kolla upp vad du kan få i pension. På minpension.se kan du göra en prognos.

7. Se över ekonomin tillsammans med din partner och kom överens om vilka prioriteringar ni ska ha i familjen. Bråk om pengar i familjen är vanliga och skapar mycket – ofta onödig – stress.

8. Börja månadsspara. Bara en hundralapp gör skillnad på lång sikt.

9. Försök att i grund och botten ändra ditt förhållningssätt till ekonomi och släpp pressen på att leva upp till en viss standard.

10. Hyr ut ett rum i din bostad under en tid för att få in lite extra pengar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.