Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

100 miljoner till forskning om havre

”Vårt klimat och våra jordar är perfekta för havre”, säger Leif Bülow, professor i tillämpad biokemi vid Lunds universitet.
”Vårt klimat och våra jordar är perfekta för havre”, säger Leif Bülow, professor i tillämpad biokemi vid Lunds universitet. Other: Audun Braastad/TT

Havrebaserade produkter lär bli allt vanligare i livsmedelshyllorna om några år.

Ett nytt forskningscenter vid Lunds universitet har fått 100 miljoner kronor för att höja näringsinnehållet och göra havre till en stor svensk exportvara.

– Havre är en av få grödor som Sverige kan konkurrera med internationellt, vårt klimat och våra jordar är perfekta för havre medan nästan allt annat är hårt utsatt av vårt klimat, säger Leif Bülow, professor i tillämpad biokemi vid Lunds universitet.

Han blir projektledare för centret ScanOat som kommer att jobba med hela processen från odling och genteknik till att ta fram nya havrebaserade produkter. Målet är att havre på sikt ska bli en stor exportvara i Sverige.

– Vi går mot en allt mer vegetabilisk kost och då är havre en bra råvara med högt näringsinnehåll. Det finns redan havreprodukter, som mjölk, som vi kommer att höja näringsvärdet på ytterligare. Men vi kommer också att testa nya produkter som till exempel ost, säger Leif Bülow.

Projektet ska bedrivas i samarbete med Lunds tekniska högskola, Sveriges lantbruksuniversitet, Lantmännen, Oatly och Swedish Fiber.

Bakom bidraget står Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, som på måndagen beslutade att dela ut totalt 600 miljoner kronor till forskningsprojekt inom naturvetenskap, teknik och medicin. 400 miljoner inom ett program för industriforskningscenter.

– Det unika med programmet är att industrin sitter i förarsätet i projekten som är konstellationer av lärosäten och företag. Projekten ska ha en långsiktig forskningsplan som utgår från vilka behov industrin ser av nya produkter på tio-femton års sikt, säger Eva Regårdh, kommunikationschef på SSF.

Projekten som löper på sex till åtta år får till en början 75 miljoner kronor vardera. Efter halva tiden kommer de att utvärderas och de resterande 100 miljonerna kommer att fördelas beroende på resultatet.

100 miljoner vardera går också till:

• Ett nationellt center för undervattensrobotar som ska utveckla obemannade robotar till havsodling, områdesbevakning och miljömätning. Dagens undervattensrobotar kräver ofta assistans av dykare och stora båtar och tanken är att de nya ska bli enklare att hantera och billigare att tillverka. Projektledare är universitetslektor Ivan Stenius på KTH. I centret ingår också Stockholms och Göteborgs universitet, Saab, MMT Sweden, Försvarets materielverk och Totalförsvarets forskningsinstitut.

• Ett forskningsprojekt som syftar till att individanpassa medicin mot diabetes. Sjukdomen har blivit allt vanligare de senaste decennierna och antalet drabbade förväntas fördubblas inom 20 år. Med hjälp av stora volymer av patientdata ska nya potentiella indikatorer på sjukdomen kunna identifieras och sedan testas i experimentella modeller och kliniska studier. Projektet integrerar akademi, industri och sjukvård. Projektledare är professor Maria F Gomez vid Lunds universitet. Novo Nordisk, Johnson & Johnson Innovation, Pfizer, Probi, CardioVax, Follicum och Skånes universitetssjukhus är partners i projektet.

• Ett forskningscentrum med mål att utveckla målsökande, så kallade nukleotidbaserade, läkemedel. Forskningen ska leda till bättre förståelse om hur cellerna tar upp, transporterar och frisätter läkemedlen. Projektledare är professor Fredrik Höök på Chalmers tekniska högskola. Göteborgs universitet, Karolinska institutet, Astra Zeneca, Camurus, Vironova och Gothenburg Sensor Devices kommer också att delta i projektet.

• Totalt 200 miljoner går också till sju olika forskningsprojekt inom så kallade Big Data och beräkningsvetenskap med fokus främst på biomedicin.

Fakta.Stiftelsen för strategisk forskning, SSF

SSF finansierar forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin med omkring 600 miljoner om året. Stiftelsen inrättades 1994 efter beslut av riksdag och regering och tilldelades då sex miljarder kronor från de tidigare löntagarfonderna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.