Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

1.000 kvinnor vill köra taxi i Saudiarabien

Till sommaren får saudiska kvinnor laglig rätt att köra bil. Arkivbild.
Till sommaren får saudiska kvinnor laglig rätt att köra bil. Arkivbild. Other: Hasan Jamali/AP

I juni i år får kvinnor i Saudiarabien börja köra bil lagligt. Redan nu har omkring 1.000 kvinnor redan anmält intresse till att bli taxichaufförer, rapporterar ekonomisajten Zawya.

Saudiarabien har under lång tid varit det enda landet i världen som förbjudit kvinnor från att köra bil i konungariket. Men i september förra året beslutade landets kung Salman bin Abdul Aziz att förbudet skulle upphävas.

Läs mer: Saudiarabien tillåter kvinnor att köra bil 

I och med lagändringen ser en taxiapp i Mellanöstern en stor potential till att få nya förare. Bolaget, Careem, är baserat i grannlandet Förenade arabemiraten men har en stor kundbas i Saudiarabien.

– Vi ser en väldigt stark tillväxt i Saudiarabien, både i städerna där vi redan finns och i de städer där vi planerar att expandera. Vi har redan börjat utbilda kvinnor till taxichaufförer vi hoppas att komma upp i 100.000 kvinnliga chaufförer ett år efter lagändringen, säger Magnus Olsson, Careems grundare, till Zawya och fortsätter:

– Vi har ett betydande antal saudiska kvinnor som utbildas till förare och det är redan 1.000 saudiska kvinnor som skrivit på avtal med Careem, säger han.

Det finns få publika transportmedel i Saudiarabien vilket innebär att taxiappar som Careem och Uber har en stor fördel på marknaden och mellan 70-80 procent av Careem och Ubers kunder är kvinnor.

I Saudiarabien ligger arbetslösheten på 12,8 procent och av de arbetssökande är drygt 80 procent kvinnor. Med lagändring hoppas myndigheterna att fler kvinnor ska komma i arbete.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.