Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

100.000-tals drabbade av strejken

Vid midnatt till onsdag utbröt Kommunals strejk i den svenska kollektivtrafiken. Stockholms län och Umeå hör till de hittills drabbade.

1.400 Kommunalanslutna personer har varslats sedan fackförbundet valt att inte acceptera ett medlarbud i konflikten med Bussarbetsgivarna. Anställningsförhållanden i samband med nya upphandlingar är en av Kommunals tre viktigaste punkter där man inte anser sig ha fått gehör från arbetsgivarsidan.

De två andra punkterna gäller bättre arbetstider och större möjligheter att påverka dem, samt ett införande av lägstalöner även för verkstadsanställda, servicepersonal och trafikvärdar. SL hade före morgonrusningen inte märkt av några avvikelser annat än en fyra gånger högre belastning på kundtjänsttelefonen.

Även Taxi Stockholm har noterat en ökad efterfrågan och bolaget har bemannat med fler bilar. 100.000-tals resenärer uppskattas drabbas under onsdagen. En annan konflikt, mellan Seko och Almega, väntas resultera i en strejk kommande natt och då ska närmare 800.000 trafikanter drabbas då den omfattar samtliga pendeltågslinjer och röda linjen samt Tvärbanan, Saltsjöbanan och Nockebybanan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.