Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

139 miljoner för Hitlerskulptur

139,4 miljoner kronor blev slutpriset för konstnären Maurizio Cattelans kontroversiella vaxskulptur av Adolf Hitler.
139,4 miljoner kronor blev slutpriset för konstnären Maurizio Cattelans kontroversiella vaxskulptur av Adolf Hitler. Foto: Kena Betancur

Verket som gick mångmiljonbelopp visades först i Stockholm.

17,2 miljoner dollar, motsvarande 139,4 miljoner kronor. Den saftiga summan var vad en köpare betalade för en Hitlerskulptur på en auktion i New York i helgen. Köparens identitet har inte offentliggjorts.

Den kontroversiella vaxskulpturen "Han" är gjord av den italienske konstnären Maurizio Cattelan och föreställer en knäböjande Adolf Hitler. Bakifrån ser skulpturen ut att föreställa en liten pojke.

Konstverket skapades 2001 för en utställning på Färgfabriken i Stockholm. På söndagen ingick det i auktionshuset Christies temaauktion "Dömt att misslyckas". 39 moderna och samtida verk som att utforskar idén om kommersiellt misslyckande och risktagande ingick i auktionen.

Hitlerskulpturen ses som ett exempel på hur man kan tänja på gränserna inom konsten, och konstnären har själv tvivlat angående sitt eget verk:

– Personligen ville jag förstöra skulpturen och ångrade mig tusen gånger om dagen. Hitler innebär ren skräck. Han ger en bild av fruktansvärd smärta, det gör till och med ont att uttala hans namn. Ändå har det namnet erövrat mitt minne. Det lever i mitt huvud, även om det är tabu, säger han

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.