Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/17-aring-gripen-for-omfattande-twitterhack/

Ekonomi

17-åring gripen för omfattande Twitterhack

Foto: Richard Drew

En 17-åring har gripits i Tampa, Florida i USA, anklagad för att ligga bakom cyberattacken mot Twitter den 15 juli då flera kända amerikaners konton hackades. Från bland andra Bill Gates, Barack Obamas och Joe Bidens konton skickades tweetar som uppmanade människor att skicka bitcoin till ett konto, som enligt amerikansk polis tillhörde den gripne 17-åringen.

TT Text

Den unge mannen misstänks nu för över 30 brott, inklusive bedrägeri, identitetsstöld och dataintrång, enligt åklagare. Distriktsåklagaren i Hillsborough county där Tampa ligger, Andrew Warren, beskriver i en direktsänd presskonferens att flera myndigheter, inklusive FBI, varit inblandade i utredningen.

Åklagaren säger inget om hur många som varit inblandade, men pratar om bedragare i plural och kallar 17-åringen för ”hjärnan” bakom brottet. Mannen kommer att åtalas i Florida, där minderåriga kan åtalas på samma sätt som vuxna i fall som rör finansiella bedrägerier.

– Att bedra människor på deras surt förvärvade pengar är alltid fel. Oavsett om du utnyttjar någon direkt eller via internet, om du försöker stjäla deras kontanter eller deras kryptovaluta. Det är bedrägeri, det är olagligt, och du kommer inte undan med det, säger Andrew Warren.

Läs mer:

En rad stora Twitterkonton hackade 

Twitter om orsaken bakom attacken

Linus Larsson: Det här är en förtroendekris för Twitter 

Ämnen i artikeln

Twitter
It-säkerhet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt