Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/18-000-elever-har-fatt-stod-i-distansarbetet/

Sverige går samman

18 000 elever har fått stöd i distansarbetet

Paketet kostar vanligtvis 100 kronor per månad.
Paketet kostar vanligtvis 100 kronor per månad. Foto: Mattias Sjöberg

Stora delar av utbildningen i Sverige bedrivs numer på distans. Därför har läromedelsförlaget Moderskeppet nu låst upp sina onlinekurser i hur man lyckas i hemarbetet, bilddesign och fotografi.

En knapp vecka har passerat sedan regeringen rekommenderade att samtliga Sveriges högskolor och gymnasieskolor övergår till distansutbildning. Det fick företaget Moderskeppet, som säljer onlinekurser i foto, bild och design, att agera. Sedan i tisdags kan lärare och skolledare beställa gratis tillgång till sina elever, som då kan ta del av samtliga 400 kurser. 

– Jag är själv från ett riktigt lärarsläkte, och vi har haft många videokonferenser inom familjen på hur man ska kunna tackla det här. Så det känns jättekul att kunna rycka ut, säger grundaren Mattias Sjöberg Karlsson.

Kurserna sträcker sig från ganska nischade utbildningar i hur man väljer rätt objektiv till kameran eller hur man levererar bilder till tryck, till bredare kurser i hur man blir bättre på Instagram eller förfinar sitt mobilfotograferande. 

En av kurserna handlar om hur man arbetar hemifrån när det inte finns någon lärare eller andra elever på plats. 

Mattias Sjöberg Karlsson, Moderskeppets grundare.
Mattias Sjöberg Karlsson, Moderskeppets grundare. Foto: Eva Sjöberg.

Cirka 18.000 elever har aktiverat gratiskonton sedan Moderskeppet sjösatte erbjudandet. Men att det plötsligt är möjligt att utnyttja tjänsten utan att betala är inget som verkar störa de ungefär 15.000 betalande medlemmarna.

– Nu i morse hade vår kundtjänst fått ungefär 400 brev från medlemmar, där den stora merparten tyckte att det var ett bra initiativ. Det var härligt att vakna upp till så här på en måndag, det är ju trots allt våra betalande medlemmar som möjliggör det här, säger Mattias Sjöberg Karlsson. 

Tongångarna är liknande från lärarkåren, som i sociala medier passat på att tacka Moderskeppet i vad Mattias Sjöberg Karlsson kallar ”världsmästerskapet i fina emojis”.

Initialt är planen att erbjudandet ska gälla till första juli. 

– Men om eleverna fortfarande måste arbeta hemifrån efter det kan vi tänka oss att förlänga den perioden.

Läs mer: Nyanlända och svenskar får ny mötesplats online