Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

1,8 miljoner euro för Napoleons hatt

Foto: Dominique Faget/AFP

En av Napoleons välkända, svarta filthattar har sålts för 1,8 miljoner euro på en auktion i franska Fontainebleau. Hatten köptes av en privat samlare i Sydkorea.

Hatten är en tvåhörning, en så kallad bicorne, tillverkad i filt av den franska hattmakaren Poupard. Den är fodrad med grå-grönt siden och ser tydligt använd ut. Napoleon sägs ha ägt den under sin exil på Elba 1814, skriver Mail Online.

Modellen är en variant av trehörningen och var populär i slutet av 1700-talet och 1800-talets början. Napoleon bar den på bredden för att synas bättre i fält. Han sägs ha slitit ut ungefär 120 hattar av modellen under sin tid som Frankrikes kejsare.

Av de 20-talet hattar som fortfarande finns kvar är två–tre i privat ägo medan de andra finns på museer. Hatten som nu säljs förvärvades ursprungligen av Napoleons privata veterinär Joseph Giraud och fanns kvar hos hans familj till 1926, då den såldes till prins Louis Grimaldis samling i Monaco, enligt AFP.

Också ett par strumpor, en scarf och en skjorta som tillhört Napoleon klubbas bort på söndagen. Syftet är att ge plats åt nya objekt i Grimaldis samling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.