Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

20-åring åtalas i första fallet av streaming

Foto: Alamy

En 20-åring som enligt åklagaren stått bakom strömningssajten Swestream åtalades på torsdagen misstänkt för brott mot upphovsrätten. Det rör sig om ett 30-tal svenska filmer som mannen ska ha tillhandahållit – och det är det första åtalet för olovlig strömning.

Åtalet som lämnades in på torsdagen mot en 20-åring från Sundbyberg är det första i sitt slag, tidigare har det handlat om fildelningstjänster som myndigheterna slagit ned på.

Nu handlar det alltså om strömning, en teknik där filmerna inte först tankas ned, utan spelas upp direkt på skärmen.

Åklagaren har lämnat in en mängd dokument som ska knyta 20-åringen till hemsidan swestream.se, som under något års tid underlättat strömning av filmer. I åtalet ingår ett 30-tal huvudsakligen svenska filmer, bland andra svenska storfilmer som ”Snabba cash”, ”Hamilton”, ”Johan Falk”, ”Hypnotisören” och ”Män som hatar kvinnor”.

Bland dokumenten finns handlingar som visar att 20-åringen tagit emot donationer från användare av tjänsten, samt att han stått bakom olika konton hos företag som haft de servrar som använts, bland annat i Nederländerna och i Umeå.

20-åringens advokat Slobodan Jovicic menar att hans klient blivit utnyttjad.

– Han förnekar att det är han som utfört delningarna. Han har stått för vissa abonnemang, men det är andra personer som står bakom, min klient har i det närmaste agerat målvakt, säger han.

Åtalet gäller brott mot upphovsrättslagen, uppsåtligt eller av grov oaktsamhet. Det är Rättighetsalliansen med advokaten Henrik Pontén som företräder filmbolagen som äger filmerna – Walt Disney, Nordisk Film och AB Svensk Filmindustri.

När det gäller principfrågan om det var olagligt i sig att förmedla filmerna genom strömning, har åklagaren bara hänvisat till upphovsrättslagen.

– Att påstå att det är andra som äger de här verken är okontroversiellt, men frågan är om det som har skett är ett brott mot upphovsrättslagen, säger Slobodan Jovicic.

Kammaråklagare Fredrik Ingblad anser att allt pekar mot 20-åringen.

– Jag menar i åtalet att det är han som är ansvarig. Bevisningen består av internetspår och pengaströmmar. Jag kan inte utesluta att andra är inblandade, men att han är huvudsansvarig, det menar jag att bevisningen visar, säger han till DN.

Angående själva tekniken hänvisar Fredrik Ingblad bland annat till en dom som nyligen avkunnats av Högsta domstolen, och som gällde olovlig strömning av kanalen C More. En sajt som tillgängliggjorde ett direktsänt sportevenemang genom en klickbar länk på sin hemsida, fälldes för detta.

– Jag hävdar att om någon användare kan gå in på en sajt och klicka eller göra något annat och få del av ett verk som en länk eller en strömningslänk hänvisar till, då är det praxis enligt både EU-domstolen och svensk lag att då tillgängliggöra, överför man det. Även om det är en länk till någon annan hemsida, säger Fredrik Ingblad.

Om filmerna som man hänvisar till är olovligt åtkomliga, då är det straffbart att tillgängliggöra dem, hävdar åklagaren.

– Det är mitt argument, och det får domstolen pröva, säger Fredrik Ingblad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.