Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

200.000 går miste om skattesänkning

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Omkring 200.000 pensionärer har fått en höjning av skatten i  stället för en sänkning som regeringen lovat. Men pensionärerna kommer ändå inte att få någon kompensation.

Den 1 januari sänktes skatten för de flesta ålderspensionärer. Det handlar om 1,3 miljoner personer över 65 år där skatten sänks för ”inkomster upp till 20.000 kronor i  månaden”, som regeringen skriver i höstbudgeten.

Men det stämmer inte, hävdar Skattebetalarnas förening i en rapport. Organisationen har efter kontrollräkning kommit fram till att 200.000 pensionärer med en pension mellan 17.617 kronor och 20.000 kronor i månaden går miste om sänkningen. Därmed är det bara 1,1 miljoner pensionärer som fått sänkt skatt.

– Därmed har inte regeringen hållit sitt löfte, säger Joacim Olsson, vd för Skattebetalarnas förening.

Orsaken är att priserna i landet i  genomsnitt sjönk i fjol. Det har lett till att det förhöjda grundavdraget från inkomstskatt som gäller pensionärer också minskat. Därmed har färre äldre fått lägre skatt jämfört med 2015. Men regeringen tycker inte att den gett felaktig information.

– Det stämmer att 200.000 pensionärer påverkas. Men de skulle ha haft en ännu högre skatt om vi inte hade gjort någonting alls, säger Charlotte Svensson (S), statssekreterare och finansminister Magdalena Anderssons närmaste medarbetare i skattefrågor.

Men det är ju 200.000 färre som fått en skattesänkning?

– De sitter ändå i en bättre sits än om vi inte hade lagt förslaget. Därför tycker jag att Skattebetalarnas förening är lite tramsiga.

Vd:s Joacim Olsson blir upprörd när han får höra hur en av finansdepartementets högsta chefer resonerar.

– Detta är rent nonsens. När regeringen kommunicerat att 1,3 miljoner pensionärer har fått lägre skatt tror nog alla att de ska få det i kronor räknat jämfört med föregående år, säger han.

Enligt Skattebetalarna skulle det kosta statskassan cirka 80 miljoner kronor att ge de 200 000 pensionärerna lägre skatt jämfört med 2015. Men någon sådan kompensation är inte aktuell.

– Däremot har regeringen sagt att vi ska fortsätta att minska skillnaden i skatt mellan de som jobbar och är pensionärer, säger Charlotte Svensson.

För pensioner mellan 17.617 kronor och 20.000 kronor i månaden blir det en skattehöjning jämfört med i fjol på upp till 128 kronor per år i stället för en ungefär lika stor minskning.

Bakgrund.Pensionärsskatt

Sedan 2007 betalar pensionärer högre skatt är de som arbetar. Orsaken är jobbskatteavdragen genomfördes under borgerliga regeringsperioden. Den rödgröna regeringen försökte hösten 2014 minska gapet, men då röstades budgeten ned av de borgerliga med stöd av SD. Därför blev vallöftet att sänka skatten för pensionärer uppskjutet till i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.