Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

23 707 procent i ränta på sms-lån

Kredit 365 ger lån trots betalningsanmärkningar, och har en effektiv ränta på 23 707 procent. Förfärligt högt, tycker Konsumentverket.

"Sveriges enklaste sms lån, även för dig med betalningsanmärkning!"

Så lyder Kredit 365:s egen beskrivning av sin tjänst. Här kan kunderna låna upp till 5.000 kronor i 30 dagar. För det minsta lånet, på 1.000 kronor, tar Kredit 365 ut en effektiva ränta på 23 707 procent.

– Det är förfärliga siffror, säger Ulrika Edlund, jurist på Konsumentverket.

 Konsumentverket har tidigare polisanmält ett annat sms-låneföretag, HTO Finansiering, för ocker eller försök till ocker. Den förundersökningen lades nyligen ned, och Konsumentverket vet ännu inte hur man ska gå vidare.

Konsumentverket granskar också löpande sms-låneföretagens kreditprövning. Resultatet visar att företagen slarvar.

– De brister i insamlandet av uppgifter om konsumenternas ekonomi. De tittar bara på deklarerad inkomst, det är svårt att se om kunden har betalningsförmåga utifrån det.

Kredit 365 är en sms-lånetjänst från Folkia, ett norskt företag som också ger sms-lån i eget namn. Folkia vill inte gå in på hur man bedömer att kunder med betalningsanmärkningar kan få lån.

– Vi tar en vanlig kreditupplysning, sen har vi ett eget utvärderingssystem. Där vill jag inte gå närmare in på vilka faktorer som bedöms, säger Magnus Sjögren, vice vd på Folkia.

Att Kredit 365 tar ut så höga räntor beror enligt honom på den risk det innebär att låna ut till kunder som har betalningsanmärkningar.

– Det är en riskfaktor som naturligtvis speglar sig i prissättningen.

Folkia kontrolleras av den norska tillsynsmyndigheten Finanstilsynet, vilket inte är fallet för svenska sms-låneföretag. De registreras visserligen hos Finansinspektionen (FI), men FI gör ingen tillståndsprövning och utövar därför ingen tillsyn.

Regeringen överväger nu att ge FI det uppdraget, bland annat sedan det visat sig att allt fler låntagare hamnar hos Kronofogden.

– Det blir i sådana fall ett komplement till den tillsyn som Konsumentverket utövar, säger Katarina Back, enhetschef på Finansdepartementet.

Om företagen inte sköter sig kommer FI i sådana fall kunna ge en varning, böter eller dra in tillstånden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.