Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

244 år gammalt vin sålt till rekordpris

Vinet ”vin jaune” visas upp.
Vinet ”vin jaune” visas upp. Foto: Sebastien Bozon/AFP

Priset landade på 1.060.000 kronor när en flaska vitt vin, 244 år gammalt, gick under klubban på lördagen. 

Vinet, ”vin jaune”, togs fram av Anatoile Vercel i Juraregionen i östra Frankrike 1774. Druvorna skördades med andra ord medan Ludvig XVI fortfarande styrde landet – före franska revolutionen.

– Jag trodde inte att priset skulle bli så högt. Det senaste rekordet, som noterades 2011, låg på 57.000 euro (motsvarande 582.430 kronor), säger Brigitte Fenaux vid auktionsfirman Jura Enchères.

Vid auktionen såldes ytterligare två flaskor med samma vin. Här kom köparna undan med priser långt under miljonen: 779.150 respektive 747.980 kronor.

Flaskorna innehåller 87 centiliter vardera och har legat i en vinkällare sedan de korkades igen. 1994 provsmakades "vin jaune" av 24 professionella experter och fick betyget 9,4 av 10. De ansåg att vinet bland annat påminde om "valnötter, curry, kanel, vanilj och torkad frukt".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.