Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

2.900 utförsäkras för andra gången nästa år

Nästa år utförsäkras över 2.900 personer för andra gången. Det visar Försäkringskassans analyser som DN har tagit del av.

I augusti nästa år stängs dörren till sjukförsäkringen för andra gången för 168 personer. De blir därmed premiärkullen sjukskrivna som ånyo går igenom sjukskrivningens alla bedömningar och åtgärder tills dagarna tar slut, utan att Försäkringskassan anser att de har återfått arbetsförmåga. Uppskattningsvis kommer var femte som blivit utförsäkrad att vara med om det igen.

Under 2013 väntas antalet som utförsäkras för andra gången bli 4 268 och året därpå närmar de sig 3.000.

Återvändarna, som sjukskrivits igen efter sin första utförsäkring, har blivit fler än väntat. Detsamma gäller de vanliga sjukfallen samt sjukfallen som är längre än 90 dagar. Det här tillsammans gör att Försäkringskassan har skrivit upp sina utgiftsprognoser.

Årets sjukskrivningskostnader antas nu bli 18,1 miljarder kronor, vilket är 750 miljoner mer än vad myndigheten trodde för bara några månader sedan.

– Det är en relativt stor ökning. I sommar får vi se om vi måste be regeringen om mer pengar, säger Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassans huvudkontor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.