Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

35 år för att spara ihop till kontantinsats

Hur lång tid tar det för en genomsnittlig barnfamilj att spara till kontantinsatsen till en villa i Stockholms län?

Svar: barnen har hunnit bli vuxna och föräldrarna funderar på pensionen.

Det är Länsförsäkringar som räknat på hur lång tid det skulle ta för att spara till kontantinsats till en bostad i olika delar av Sverige.

Länsförsäkringar har utgått från disponibel inkomst (inkomst efter skatt, men inräknat eventuella bidrag) i olika län och kommuner, och att hushållet sparar tio procent av inkomsten. Målet är att få ihop ett sparkapital som täcker kontantinsatsen, det vill säga 15 procent av vad en genomsnittlig bostad kostar.

En genomsnittlig familj, två inkomsttagare och två barn, som vill köpa en villa kan i Kalmar län nå målet efter drygt tre år. För familjen som är ute efter en villa i Stockholm tar det mer än 35 år. Även i Västra Götaland och i Uppsala tar det lång tid, nästan tio år att få ihop kontantinsatsen. Om familjen nöjer sig med en bostadsrätt på 70 kvadratmeter tar det 2,7 år i Västernorrland – men 12,1 år i Stockholm.

För en ensamstående förälder i Västernorrland kan målet nås först efter nästan fem år för en bostadsrätt på 60 kvadratmeter. Snittet för landet är 7 år och 7 månader – och i Stockholm tar det mer än 35 år.

En singel, utan barn, som söker en bostad på 30 kvadrat, kan nå målet efter bara drygt två år – om den ligger i Västernorrland. Ligger den i i Stockholm tar det 14,9 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.