Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 11:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/39-miljarder-kronor-i-omstallningsstod-till-foretag/

SVERIGE

39 miljarder kronor i omställningsstöd till företag

20 min. Finansminister Magdalena Andersson höll pressträff om ytterligare åtgärder med anledning av coronaviruset.

De svenska företagen får nu ytterligare stöd för att klara sig genom coronakrisen. Regeringen och samarbetspartierna C och L är överens om ett nytt stödpaket på 39 miljarder kronor.

– Det här kommer att betyda mycket för företagens möjligheter att ta sig genom krisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

De senaste veckorna har flera riksdagspartier krävt att företagen ska få mer stöd av staten för att kunna överleva den ekonomiska nedgången i samband med coronakrisen. Nu är regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna överens om ett omfattande stödpaket till företag som tappat mycket i omsättning under mars och april. Stödpaketet beräknas kosta statskassan 39 miljarder kronor och uppemot 180.000 företag kan komma att ha rätt till stödet.

– Det här är ett stöd som riktar sig till dem som på ett brutalt sätt drabbats av coronakrisen. Ju mer man har tappat i omsättning, desto större stöd får man, säger Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson.

Stödpaketet gäller för det omsättningstapp företagen har haft under två månader.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: Roger Turesson

– Det som har skett har varit väldigt dramatiskt och man kan inte förvänta sig att någon var förberedd på att det här skulle hända. Det är därför vi riktar stödet mot det tapp som de hade i början. Sen kommer det att finnas större möjlighet för företagen att ställa om, säger finansminister Magdalena Andersson.

Finns det en beredskap för att förlänga det här stödet?

– Vi följer utvecklingen väldigt noga. Vi har hittills under den här krisen inte uteslutit någonting, men det är klart att om krisen blir mer långvarig så kommer det att kräva att företagen ställer om på ett annat sätt.

Konjunkturinstitutet påpekade tidigare i veckan att regeringen måste vara noga med att storleken på stödåtgärderna inte leder till att stabiliteten i de offentliga finanserna äventyras.

– Jag bedömer att det här stödet som vi kommer med i dag är fullt rimligt givet den allvarliga situation vi har. Men jag som finansminister har också ett ansvar för att vi långsiktigt har sunda offentliga finanser. Vi har kommit med väldigt omfattande åtgärder på sammanlagt 170 miljarder. Om krisen blir långvarig kommer åtgärder på den nivån inte kunna hålla på i flera år, säger Magdalena Andersson.

Centerns ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström.
Foto: Roger Turesson

Centerns ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström framhåller att det fortfarande finns utrymme för fler stödåtgärder men att det hela tiden måste vägas mot vad statskassan klarar av.

– Men försiktighet får inte leda till att man blir dumsnål. Jag tycker att vi klarar den balansen på ett bra sätt i och med det här. Den här balansgången är den enskilt viktigaste att klara av den kommande månaden, säger Emil Källström.

Det nya stödet riktar sig till företag med en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret. För att kunna ta del av stödet måste företaget ha tappat minst 30 procent av sin omsättning under mars och april jämfört med samma period förra året. Stödet ska täcka fasta kostnader, som till exempel hyror, och hur mycket det blir för varje företag beror på hur mycket man har tappat i omsättning. Lönekostnader omfattas inte av det nya stödet.

– Min bedömning är att vi har hittat ett system som är både träffsäkert och rättssäkert, säger Magdalena Andersson.

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström, finansmarknadsminister Per Bolund och finansminister Magdalena Andersson.
Foto: Roger Turesson

Moderaterna är ett av de partier som efterfrågat ett omsättningsstöd till företagen och partiledaren Ulf Kristersson är nöjd med det som regeringen nu presenterar.

– Det här var både ett nödvändigt och helt självklart besked. Det är många företag som har förlorat en stor del av sina inkomster och staten måste hjälpa dem att övervintra, säger Ulf Kristersson.

Han är i grova drag nöjd med förslaget, även om han gärna sett att beskedet hade kommit tidigare.

– Men bättre sent än aldrig.

Även Svenskt Näringsliv är nöjda med det som regeringen och samarbetspartierna föreslår.

– Vi har under en längre tid drivit att den här typen av paket är nödvändigt för att rädda så många jobb och företag som möjligt. Jag tycker att det är väldigt välkommet att det här paketet nu kommer, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke och tillägger att stödet blir träffsäkert i och med att det går på omsättningsbortfall.

Däremot tror han att tidsperioden för stödet behöver förlängas eftersom många företag kommer att tappa mycket i omsättning även i maj och juni.

– Tidshorisonten kommer att behöva sträckas ut, säger Jan-Olof Jacke.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt