Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

400.000 svenskar betalar dubbel skatt

Foto: incamerastock / Alamy

Fler än 400 000 svenskar pensionssparade mer än de 1 800 kronor det gick att få avdrag för 2015. Det visar nya siffror som Skatteverket tagit fram åt DN.

I år går det inte längre att få avdrag för privat pensionssparande och förra året begränsades avdragsrätten till 1.800 kronor för hela året. Det är ett lågt belopp med tanke på att det genomsnittliga sparandet legat runt 6.000 kronor per person och år de senaste åren.

Bankerna och försäkringsbolagen har haft kampanjer för att få kunderna att avsluta sitt pensionssparande och byta till en annan sparform. Många har tagit till sig informationen och gjort något åt saken men det gäller långt ifrån alla.

Tidigare i veckan kom statistik från Svensk Försäkring, som är försäkringsföretagens branschorganisation. Statistiken visar att inbetalningarna till privata pensionsförsäkringar mer än halverades, från 7,7 till 3,6 miljarder kronor, under 2015.

Men Svensk Försäkrings siffror säger bara hur mycket pengar som sammanlagt betalats in till försäkringsbolagen.

Med hjälp av statistiken från Svensk Försäkring går det inte att dra några slutsatser om hur många svenskar som betalat in mer än de 1.800 kronor som det gick att göra avdrag för förra året.

Många svenskar pensionssparar i IPS, Individuellt pensionssparande, hos bankerna. Där minskade också insättningarna kraftigt under 2015.

Under 2015 satte spararna in ungefär 1,76 miljarder kronor i IPS vilket kan jämföras med att 6 miljarder kronor sattes in under samma period 2014. Men inte heller när det gäller IPS finns det tillgänglig statistik som visar hur mycket var och en har sparat.

Det har alltså varit oklart hur många svenskar som missat att ändra sitt avdragsgilla pensionssparande och kommer att tvingas betala dubbel skatt.

Men nu kan DN berätta att det rör sig om fler än 400.000 privatpersoner som pensionssparade mer än 1 800 kronor förra året och sannolikt kommer att bli dubbelbeskattade. Siffran kommer från Skatteverket som nyligen fått in kontrolluppgifter från banker och försäkringsbolag inför årets deklaration.

– Vi har tagit fram statistik på de kontrolluppgifter som kommit in till oss, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Foto:

Skatteverkets beräkningar visar att de drygt 400.000 personerna det rör sig om har pensionssparat 4 053 kronor i genomsnitt under 2015. Av det beloppet kan de få avdrag för 1.800 kronor, resten ger inget skatteavdrag.

Det gör att det genomsnittliga belopp som kan blir aktuellt för dubbelbeskattning är 2.253 kronor per person.

Det kanske inte låter så mycket men sammanlagt blir det mer än 900 miljoner kronor. Hur stor del av de 900 miljonerna som så småningom går bort i skatt är svårt att säga. Men räknar man med att spararna har en marginalskatt på mellan 30 och 50 procent blir det 300–450 miljoner kronor som hamnar i statskassan i stället för hos spararna.

Totalt har Skatteverket fått in kontrolluppgifter för ungefär 1.250.000 personer som haft ett privat pensionssparande under 2015.

Av dem deklarerar ungefär 250.000 för näringsverksamhet eller är delägare i fåmansbolag och berörs inte av de nya reglerna.

Ungefär 600.000 personer har sparat 1.800 kronor eller mindre och får avdrag för hela summan. Det är alltså de återstående 400.000 personerna som har sparat mer än de kan få avdrag för.

Anställda, vars arbetsgivare inte betalar in tjänstepension, omfattas inte heller av avdragsbegränsningen. Men av dem som pensionssparat mer än de 1.800 kronor som det går att få avdrag för är det sannolikt en mycket liten del som tillhör den gruppen.

Fyra andra sätt att spara till pensionen

Att det inte går att få avdrag för privat pensionssparande är inget skäl att sluta spara. Det finns flera andra sätt att stärka ekonomin inför pensioneringen. Här är fyra av dem.

För många har privat pensionssparande blivit en vana och det är lätt att känna sig vilsen när reglerna ändras. Men avdrag eller inte, de allra flesta behöver lägga undan pengar när de arbetar för att ha när de blir pensionärer. Därför är det viktigt att hitta andra sätt att få pensionspengarna att räcka till.

Nu när avdraget för pensionssparande är borta måste var och en ta ansvar för att pengarna finns kvar och inte används till annat. Tidigare var pengarna låsta till 55-årsdagen.

Amortera

Att amortera innebär att man betalar av på ett lån och sänker sina framtida utgifter. Därför kan amorteringar räknas som ett sparande.

Har du krediter och lån utan säkerhet ska du börja med att betala av dem. Nästa steg är att amortera på bolånen för att sänka boendekostnaden.

De låga räntorna kommer inte att bestå för evigt och vid ett mer normalt ränteläge drar du nytta av att ha betalat av på bolånen. Beslutar politikerna att begränsa avdragsrätten är det ännu bättre att ha minskat lånen.

Tänk på att det kan bli svårt att få lån på bostaden med dina pensionsinkomster. Därför bör du inte binda för mycket pengar i bostaden.

Investeringssparkonto, ISK

ISK är ett skal där man kan välja olika sorters sparande. Det kan vara fonder, enskilda aktier, olika derivat eller räntesparande.

Man betalar ingen skatt när man tar ut pengarna. I stället betalar man en schablonskatt på behållningen och insättningar under året. Schablonskatten är 0,42 procent 2016.

En fördel med ISK är att det är lätt att byta. Säljer man fonder eller aktier utlöser det ingen vinstskatt utan hela summan kan placeras igen eller tas ut.

En nackdel är att det går att ta ut pengarna när som helst så det gäller att ha disciplin om de ska finnas kvar vid pensioneringen.

Löneväxling

Innebär att du avstår från en del av din lön som sätts in i ett pensionssparande. Lönen sjunker med det belopp du pensionssparar och du får ut mindre pengar efter skatt. Pengarna beskattas som inkomst av tjänst när de tas ut.

Eftersom lönen sänks vid växlingen krävs det en viss inkomst för att inte gå miste om andra förmåner. Du behöver till exempel ha en lön på minst 40 000 kronor i månaden för att tjäna in full statlig pension.

Du bör försöka få spara i tjänstepensionssystemet där avgifterna är lägst.

Det går inte att kräva att få löneväxla utan det är arbetsgivaren som bestämmer om det är möjligt.

Kapitalförsäkring

Är ett skal som man fyller med innehåll. Det kan vara fonder, enskilda aktier, olika derivat eller räntesparande.

Man betalar ingen skatt när man tar ut pengarna utan en schablonskatt på behållningen och insättningar under året. Schablonskatten är 0,42 procent 2016. Det går att spara i en traditionell försäkring, där förvaltaren gör placeringarna, hos en del bolag. Det kan också gå att få månadsvisa utbetalningar.

Se upp med avgifterna. Det kan finnas både en fast och en rörlig avgift. Till dem kommer avgifterna på sparprodukterna, till exempel fondavgifterna.

Fakta. Privat pensionssparande
  1. Avdraget för privat pensionssparande begränsades till 1.800 kronor 2015 och slopades helt 2016. Avdraget gör att spararna i praktiken skjuter upp skatten tills pengarna tas ut och beskattas som pensionsinkomst.
  2. Utan avdrag sker sparandet med skattade pengar som beskattas ytterligare en gång när pengarna tas ut. Privat pensionssparande går att ta ut tidigast från 55 års ålder.
  3. De som har eget företag eller en arbetsgivare som inte betalar tjänstepension berörs inte av de nya reglerna. De får göra avdrag för pensionssparande med upp till 10 prisbasbelopp vilket är 433.000 kronor 2016.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.