Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/41-aring-haktad-i-falcon-funds-harvan/

Ekonomi

41-åring häktad i Falcon Funds-härvan

En 41-årig man, som varit på flykt undan utredningen efter bedrägerihärvan i pensionsbolaget Falcon Funds, har häktats. Risken finns att han både flyr och skadar utredningen enligt Stockholms tingsrätt.

Rätta artikel

Åklagaren Jerker Asplund är nöjd med att den misstänkte häktats:

– Utredningen har gått en bra bit på väg, men det är mycket som återstår.

Han räknar med att kunna väcka åtal någon gång under året.

Ytterligare misstänkta personer finns i Storbritannien, som ska lämnas ut till Sverige så snart de rättsliga processerna kring deras gripande avslutats där. Men åtalet mot 41-åringen är inte avhängigt av de brittiska processerna, förklarar Asplund.

Den häktades advokat Thomas Olsson är säker på att den fortsatta utredningen kommer att bli till hans klients fördel.

– Vi är i ett väldigt tidigt skede i utredningen så situationen kommer säkert att förändras. Ju längre tid som går, desto mer får min klient förklara vad som skett. Och det är det som kommer att visa att det inte skett något brottsligt, säger han till TT.

Den misstänkte har förhörts sedan han kom till Sverige i förra veckan, men inte särskilt ingående ännu, enligt Thomas Olsson. Nu får han förklara mer i kommande förhör.

– Han har inte haft någon möjlighet göra det så länge processen med arrestordern pågått.

Att den misstänkte mannen varit på flykt tror han inte betyder så mycket. Domstolen ska pröva misstankarna mot honom, inte hans försök att undkomma.

– Det spelar ingen roll. Men åklagaren har fört fram detta som ett skäl för att det skulle finnas flyktfara.

Thomas Olsson förklarar att den misstänkte nu inte har några tankar på att överklaga häktningsbeslutet. Hans klient är inte skyldig till anklagelserna om grova bedrägerier eller penningtvätt och motsätter sig också häktning, förklarade advokaten för rätten.

41-åringen kom till Sverige i torsdags i förra veckan. Han greps i Storbritannien redan 2017 tillsammans med andra misstänkta i härvan, men har sedan dess varit på flykt. Enligt uppgifter till Expressen tog han av sig den fotboja han försetts med för att övervakas. 

I slutet av november förre året beslutade en brittisk domstol att tre av de fyra misstänkta skulle lämnas ut till Sverige. Den fjärde personen, den nu aktuelle 41-årige svenske man som kommit till Sverige, befann sig då på flykt och vägrade infinna sig vid en domstolsförhandling i Storbritannien den 5 november. Mannen hade flytt till Ungern, där han greps i januari i år.

Bolagets premiepensionsfonder var tidigare valbara inom det svenska premiepensionssystemet. Under 2016 rullades skandalen kring Falcon Funds upp, och i oktober polisanmäldes härvan. Cirka 22 000 svenska pensionssparare hade sina pensionspengar i Falcon Funds.

Flera personer i bolaget är misstänkta för att ha tömt fonderna på omkring två miljarder kronor, varav mellan 700 och 800 miljoner fortfarande saknas.

Utredningen är mycket omfattande. Åklagaren har tidigare beslutat att bara en del av alla brottsmisstankarna ska ingå i utredningen, eftersom straffvärdet för det som finns med ändå slår i taket.

Sedan Falcon Funds-härvan rullades upp, och flera andra skandaler kring pensionsbolag blivit aktuella, har reglerna för fondbolag på Pensionsmyndighetens fondtorg skärpts. Antalet valbara fonder har minskats, och kraven på bolagen har skärpts.

Läs mer: Huvudmisstänkt i pensionshärva gripen 

Ämnen i den här artikeln:

Falcon Funds
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt