Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 20:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/42000-danskar-vill-ha-nattaget-till-kontinenten-tillbaka/

Ekonomi

42.000 danskar vill ha nattåget till kontinenten tillbaka

Gare du Nord i Paris.
Gare du Nord i Paris. Foto: Francois Mori/AP

I november 2014 avgick det sista nattåget från Köpenhamns Hovedbanegård mot Gare du Nord i Paris. Nu vill 42.000 danskar ha tåget tillbaka, skriver Berlingske.

Clas Svahn
Rätta artikel

Nattågen till kontinenten upphörde i och med att tyska Deutsche Bahn beslutade att dra sig ur och därmed lämnade danska DSB ensamt att driva trafiken. Men trots att tågen beskrevs som välbokade lades trafiken ned.

Nu agerar ett antal miljöorganisationer som tillsammans med ett stort antal privatpersoner har samlat in 42.000 underskrifterna för att påverka politikerna. Underskrifterna överlämnades på torsdagen till kommunikationsdepartementets transportkommitté. 

– Vi hoppas att transportpolitikerna säger till DSB att de gärna får inleda ett samarbete med en operatör ute i Europa så att de åter kan köra nattåg till Danmark, och att DSB kan få skjuta till pengar för eventuella utgifter som inte täcks av biljettförsäljningen, säger Poul Kattler som är initiativtagare till namninsamlingen till Berlingske.

Orsaken till att de 42.000 vill ha tillbaka nattågen är de miljövinster som man menar går att få. Tågen skulle helt enkelt bli ett renare alternativ till flyget. 

Kattler nämner hur österrikiska ÖBB arbetar för att bygga ut nattågen mellan Wien och Berlin, Wien och Budapest samt Berlin och Krakow. Enligt Kattler kan ÖBB vara intresserat av att satsa även på Danmark.

Läs mer:

Superjärnvägen som Kina vill sprida över världen

Tågstrejk i Danmark – inställda avgångar i Sverige

Kan bli enkare att boka om missad tågresa