Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/44000-penninggavor-pa-en-sekund-pa-det-kinesiska-nyaret/

Ekonomi

44.000 penninggåvor på en sekund på det kinesiska nyåret

Mycket pengar är i omlopp under det kinesiska nyårsfirandet. Bilden från Shanghai. Foto: Matthew Knight/AFP

Rekordet sattes tre sekunder in på Grisens år, just efter tolvslaget natten till den 5 februari. Kina var mitt uppe i sitt nyårsfirande när generositeten nådde nya höjder. Under en enda sekund skedde då 44.000 penningöverföringar.

Torbjörn Petersson
Rätta artikel

Totalt skickades summor via sociala medier till ett värde av motsvarande cirka fem miljarder kronor bara under den kinesiska nyårsaftonen i måndags, enligt uppgift i kinesiska medier.

Förr stoppades pengar i röda papperskuvert som överlämnades till släktingar, särskilt till barn, och vänner som gåva i samband med det nya året. 

Sedan många år dimper röda kuvert med penninggåvor i stället ned elektroniskt med ett pling i telefonen.

Att betala med sin telefon är mycket vanligare i Kina än i Sverige. Många kineser har slutat att ta med plånboken ut när de handlar. De stora verktygen för överföringar online är Wechat och Alipay. 

De hade i år fått konkurrens av sökmotorn Baidu, Sina Weibo som hanterar landets största mikroblogg och Tiktok, en app för att dela videor och livesändningar.

Överföringarna via Baidu uppgick till 1,2 miljarder kronor bara under de timmar som den kinesiska statstelevisionen sände sin traditionella gala i måndags kväll.

Men det är Wechat, som bildades av techbolaget Tencent 2011, som är Kinas populäraste app för sociala medier. Appen har nästan en miljard användare, det stora flertalet i Kina, men satsar nu utomlands för att bygga upp en service för betalningar som liknar den på hemmaplan.

I januari lanserades ett samarbete i Frankrike som först och främst är ämnad att göra det lättare för kinesiska turister på besök att betala för varor de köper.

Läs även: Singelkvinnor fruktar hemresan