Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

58.000 fler ska betala statlig skatt nästa år

19:55. Kart att 50 000 fler tvingas betala statlig inkomstskatt 2016

58.000 fler svenskar ska betala statlig inkomstskatt nästa år. Det har Vänsterpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna, berättar partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson i höstpremiären av DN-tv-programmet ”Rakt på sak”.

– Fler kommer att få betala statlig inkomstskatt. Det är ett bra sätt att öka progressiviteten i skattesystemet, säger Ulla Andersson efter fredagens inspelning i DN:s tv-studio.

Under de kommande två åren kan därmed uppskattningsvis 100.000 svenskar få betala 20 procent extra skatt på de sist intjänade hundralapparna. Det beror på att överenskommelsen även gäller 2016 och 2017.

I år när den borgerliga budgeten fortfarande gäller har gränsen räknats upp med prisökningarna plus två procent, som antas vara de genomsnittliga reallönekningarna. Det har inneburit att antalet svenskar som betalar statlig inkomstskatt inte har blivit fler.

I fjolårets höstbudget fick Vänsterpartiet igenom att den så kallade skiktgränsen för statlig skatt enbart skulle höjas med prisökningarna. Om den överenskommelsen skulle legat fast skulle de fallande priserna inneburit att ännu fler svenskar omfattats av den statliga skatten. 

– Den överenskommelsen gällde bara ett år. Men nu blir det en långsammare uppräkning under hela mandatperioden, svarar Ulla Andersson.

För 2016 blir gränsen densamma som 2015 eftersom de fallande priserna i annat fall skulle ha inneburit att gränsen för statlig inkomstskatt skulle ha sänkts. Uppgörelsen innebär enligt beräkningar på finansdepartementet att 58.000 fler skattebetalare omfattas av skatlig inkomstskatt 2016.

Året därpå, 2017, ska gränsen för statlig skatt räknas upp med genomsnittliga prisökningar plus en procent. Då blir det ytterligare omkring 40.000 fler som betalar statlig inkomstskatt 2017, enligt finansdepartementets beräkningar.

– Vi vill öka progressiviteten i skattesystemet och det här är ett väldigt träffsäkert sätt att göra det på, säger Ulla Andersson.

Hon hade gärna sett att inkomstskatten skulle ha höjts mer från månadsinkomster över 40.000 kronor, men Socialdemokraterna ser ut att stå fast vid sitt löfte från i höstas att trappa av jobbskatteavdraget först från månadslöner på 50.000 kronor.

Men Vänsterpartiet har inte gett upp.

– Förhandlingarna pågår fortfarande, säger Ulla Andersson.

Fakta. Inkomstskatt

Gränsen för statlig inkomstskatt är i år 35.850 kronor. Den nivån ligger kvar nästa år, vilket innebär att en person med en reallönehöjning på två procent som tjänar mer än 36.000 kronor i månaden ska betala drygt 130 kronor mer i skatt varje månad.

Om regeringen står fast vid att nästa år höja inkomstskatten från månadsinkomster på 50.000 kronor höjs den högsta marginalskatten från dagens 57 procent till 60 procent. Det har fått kritik från akademikerfacket Saco som varnar för att det skulle ”skada samhällsekonomin”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.