Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/5g-eu-rapport-varnar-for-att-hotet-okar-for-kinesiska-attacker/

Ekonomi

5G: EU-rapport varnar för att hotet ökar för kinesiska attacker

Foto: Mark Schiefelbein/AP

BRYSSEL. I nästa generations mobilteknik, 5g, ökar hotet för attacker mot kommunikationssystemen, enligt en EU-rapport. Den pekar särskilt ut att aktörer som backas upp av stater, som kinesiska Huawei, har resurser att genomföra angreppen. 

EU är på väg att följa USA i spåren och göra det svårare, kanske till och med omöjligt, för kinesiska företag att fortsätta vara leverantörer av 5g-utrustning i Europa. 

I en färsk rapport, sammanställd av EU-kommissionen och medlemsstaterna, varnas för att risken för attacker ökar med nya tekniken. Detta bland annat för att 5g är mer mjukvarubaserat än tidigare generationer, och därmed sårbart, samt för att tekniken berör stora delar av samhället: energisektorn, hälso- och sjukvård, bankväsendet och så vidare.

– Det drar till sig uppmärksamhet från dem som vill skada oss, säger Julian King, EU-kommissionär för säkerhetsfrågor. 

I EU-rapporten skrivs inte klart ut att Huawei är största hotet. Men mellan raderna är det ingen tvekan. Bland olika potentiella aktörer är ”icke-EU stater och de som backas upp av stater de mest allvarliga och de troligaste att attackera 5g-nät”, framgår av rapporten. De har både resurserna och intentionerna, heter det.

Rekommenderar EU-kommissionen att medlemsstaterna inte tillåter Huawei i 5g-näten?

– Det är inte det vi talar om. Vi identifierar riskerna och sedan får medlemsstaterna dra sina egna slutsatser, säger Julian King.

Några av riskerna som radas upp i rapporten är:

* en stark länk mellan leverantören och staten i ett icke-EU-land.

* lagstiftningen i detta land, särskilt om det inte finns demokratiska institutioner, eller om det saknas överenskommelser med EU om datasäkerhet.

* möjligheten för landet att utöva olika slags påtryckningar, inkluderat var utrustningen tillverkas. 

* hur ägarbilden ser ut hos leverantören.

Enda gången som Huawei nämns är när EU räknar upp vilka som är de viktigaste tillverkarna av telekomutrustning: Huawei, Ericsson och Nokia. Övriga leverantörer är bland annat ZTE (Kina), Samsung (Sydkorea) och Cisco (USA).

Rapporten är en del av EU:s ambitioner att samordna hur medlemsstaterna ser på säkerhetsfrågor och 5g. Varje land har egen lagstiftning, men det finns också ett ramverk inom EU att förhålla sig till. Kan medlemsstaterna enas om en slags checklista att stämma av mot innan olika leverantörer släpps in är tanken att säkerheten också ökar.

I Sverige har regeringen redan föreslagit en lag om ökad säkerhet i mobilnäten, som kan stoppa Huawei.

5g är på väg att rullas ut i Europa. Flera nät är redan i gång, men det dröjer till 2020 innan tekniken börjar finnas i större skala och i hela EU. 

Läs mer: Svartlistning ny stridslinje inför handelssamtal mellan USA och Kina 

Läs mer. Carl Johan von Seth: Stormaktsspelet som kan klyva världsekonomin