Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/5g-i-sverige-kan-forsenas-efter-ny-lag/

Ekonomi

5G i Sverige kan försenas efter ny lag

En 5g-mast i Bernau, Tyskland. Foto: Soeren Stache/TT

Tidsplanen för 5G-utbygganden i Sverige ser ut att spricka. Post- och telestyrelsen beslutade på fredagen att senarelägga utdelningen av viktiga frekvenser som operatörerna behöver för att få nätet på plats. Bakgrunden är den nya lag som ska kunna förbjuda vissa företag att leverera utrustningen.

I somras lade regeringen och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) fram ett lagförslag som skulle stärka säkerheten inom 5g, de nya mobilnätverk som väntas byggas de kommande åren. 

Bland annat öppnar lagen för att vissa företag ska kunna portas från att förse operatörer med utrustning, om det anses hota den nationella säkerheten. Anders Ygeman ville inte peka ut något land eller leverantör, men internationellt har diskussionen till stor del kretsat kring den kinesiska telekomjätten Huawei som har en stark ställning på marknaden för 5G-nät.

Läs mer: EU-rapport varnar för att hotet ökar för kinesiska attacker

Tanken var att lagen skulle träda i kraft i tid inför Post- och telestyrelsens stora auktion av viktiga frekvenser för 5g-utbyggnaden, som skulle äga rum under första kvartalet 2020. Vid en sådan auktion budar operatörer för att få tillgång till några av de viktigaste frekvenserna för 5g-utbyggnad. 

Men på fredagen meddelade PTS att tidsplanen faller. Det blir ingen auktion under årets första kvartal. Detta på grund av att konsekvenserna av lagen måste hinna utredas.

– För oss är det viktigt att alla parter ska kunna bedöma värdet av frekvenserna. Det beror på hur säkerhetsmyndigheterna tolkar den nya lagen, säger Anna Beckius, chef för enheten för spektrumanalys på PTS.

Värdet påverkas exempelvis av risken för att en viss leverantör, som operatören hade planerat att samarbeta med, plötsligt förbjuds. Myndigheterna som ska analysera lagens konsekvenser är Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. 

Utan de viktiga frekvenserna bromsas åtminstone delar av 5g-utbyggnaden. Framför allt 3,5 gigahertz bedöms vara en central frekvens för att 5g ska kunna leverera sådan hastighet och kapacitet som det utlovas.

– Det är så klart inte bra. Men det är viktigt att vi låter den här frågan landa. Vår målsättning är att genomföra auktionen så snart som möjligt, Anna Beckius som inte vill spekulera om när den tidigast kan äga rum. 

DN söker svenska mobiloperatörer.