Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

60-åriga flygfoton visar upp ett svunnet Sverige

En bit av södra Malmö förr och nu. Stadsdelen Rosengård (till höger i bild) fanns inte för 60 år sedan (öppna fälten till vänster). På måndagseftermiddagen hade den nya tjänsten sedan starten i helgen haft 29.000 sidvisningar och 8.500 besökare.
En bit av södra Malmö förr och nu. Stadsdelen Rosengård (till höger i bild) fanns inte för 60 år sedan (öppna fälten till vänster). På måndagseftermiddagen hade den nya tjänsten sedan starten i helgen haft 29.000 sidvisningar och 8.500 besökare. Foto: Lantmäteriet, Eniro

Ett annorlunda Sverige, intill nutida Sverige, båda sedda från luften. Söktjänsten Eniro lanserade häromdagen det man kallar ”En resa i tiden – Sverige då och nu”, där kartglada med känsla för tider som passerat kan se hur 1.730 städer och tätorter en gång såg ut.

Det svartvita (givetvis) flygfotomaterialet från perioden 1955–1967 visar exemeplvis ännu icke rivna Klarakvarter i Stockholms city, Arlanda flygplats med en landningsbana och ett Märsta som fått sina första flerfamiljshus, samt ett klart mer lantligt Malmö än den Skånemetropol vi har i dag.

– Materialet täcker 1.730 tätorter av de totalt cirka 1.950 vi har i Sverige, Bernd Schmitz, presschef hos Eniro.

För den med några år på nacken är det förstås extra intressant att titta närmare på hur det såg ut på platsen där man växte upp för 50–60 år sedan, i jämförelse med nu. Eller för yngre, hur det såg ut där innan man kom till världen.

– Jovisst, det är lätt att fastna i kartmaterialet, säger Bernd Schmitz.

Det kanske är svårt att direkt se – men det är förstås vänstertrafik som gäller på vägarna på de grånade fotografierna. Högertrafik infördes i Sverige tidigt på morgonen söndagen den 3 september 1967.

Flygfotokartorna är hämtade från Lantmäteriets historiska ortofoton (geometriskt korrigerade flygfotografier). De har fotograferats med svartvit film från 4.600 meters höjd och anpassats till referenssystemet RT90, ett rikstäckande rätvinkligt och plant koordinatnät som svenska kartor baseras på.

Företaget Blom Sweden har därefter omvandlat de inskannade fotografierna till Googleprojektioner, vilket möjliggjort publicering på Eniro.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.